c S
Dnevne novosti

Pred Saborom izvješće o radu pučkog pravobranitelja

24.05.2012 07:18 ZAGREB, 23. svibnja 2012. Hina, Hrvatski sabor u četvrtak će započeti sjednicu raspravom o izvješću pučkog pravobranitelja za 2011. godinu, najavio je na kraju saborskog zasjedanja u srijedu predsjedavajući, potpredsjednik Sabora Milorad Batinić.

U izvješću pučkog pravobranitelja stoji da broj pritužbi građana u 2011. godini bitno ne odstupa od višegodišnjeg prosjeka što znači da je zaprimljeno 1900 pisanih pritužbi ili 80-ak više nego 2010. godine, a u Uredu je obavljeno i više od 600 osobnih razgovora s građanima te su zaprimani upiti telefonom, telefaksom i putem elektronske pošte. Posebna pažnja u izvješću za 2011. je posvećena temi politizacije uprave, uređenju statusa i plaća državnih službenika i namještenika, potrebi daljnje reforme sustava besplatne pravne pomoći, razrješenja složenog pitanja odnosa vlasnika i najmoprimaca u njihovim stanovima, te nekih uočenih nepravilnosti u postupanjima nadležnih tijela koje se ponavljaju godinama u rješavanju statusnih pitanja građana.

U izvješću stoji i kako poseban problem predstavlja nekoliko preostalih slučajeva ranije privremeno zauzete imovine koju neki vlasnici ne mogu koristiti ili moraju isplatiti znatna sredstva privremenim korisnicima koji su ulagali u njihove nekretnine. Radi se o slučajevima ozbiljnog kršenja ljudskih prava, a postoje najave da će u nekim od tih slučajeva biti pokrenut postupak pred Europskim sudom. Pučki pravobranitelj je u izvješću za 2011. naveo svoje preporuke i prijedloge, a lani je za rad Ureda pučkog pravobranitelja bilo osigurano ukupno 9,4 milijuna kuna.