c S
Dnevne novosti

Slovenija za ozbiljan monitoring Hrvatske

30.05.2012 07:05 LJUBLJANA, 29. svibnja 2012.Hina, Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Igor Senčar naglasio je u utorak u Bruxellesu tijekom rasprave o pripremama Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, vođenom na Vijeću za opće poslove, na potrebu daljnjeg ozbiljnog monitoringa te buduće članice, javila je iz Bruxellesa Slovenska tiskovna agencija STA.

Senčar je rekao da se Slovenija složila s općim zaključkom da Hrvatska dobro napreduje prema članstvu, ali da je na nekim područjima potreban pojačani napor. Pritom je Senčar ocijenio da mehanizam monitoringa, odnosno kontrole realizacije obveza koje je Hrvatska prihvatila tijekom pregovora do njihova zaključenja, treba provoditi ozbiljno. Posebno je istaknuo da će Slovenija posvetiti pozornost "području temeljnih prava, kako ona proizlaze iz pravila unutarnjeg tržišta". Pitanje Ljubljanske banke, njezine djelatnosti u Hrvatskoj, te problem sukcesije koji Slovenija drži važnim za rješavanje pitanja deviznih štediša u vrijeme bivše Jugoslavije Senčar u današnjoj kratkoj raspravi na Vijeću za opće poslove nije posebno spominjao, javila je slovenska agencija STA.

Hrvatska je zadovoljna zaključcima Vijeća EU-a o izvješću o monitoringu prema kojima je na dobrom putu u pripremama za članstvo, izjavio je Bruxellesu potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica. On je u utorak sudjelovao na sastanku Vijeća za opće poslove, koje je, između ostaloga, razgovaralo i donijelo zaključke o izvješću o monitoringu, koje je Komisija objavila 24. travnja za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine. "Ništa što je na Vijeću rečeno nije izvan granica očekivanoga. Prema tome, možemo biti zadovoljni", rekao je Mimica, koji kao promatrač ne može sudjelovati u dijelu sastanka kada se govori o Hrvatskoj. "Vijeće je temeljito proučilo izvješće o monitoringu i monitoring tablice i sa zadovoljstvom bilježi da su općenito pripreme Hrvatske za članstvo na dobrom putu i da je Hrvatska postigla znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom.

U tom smislu, Vijeće Hrvatsku poziva da preostalo vrijeme do članstva iskoristi za ubrzanje napora na nastavku reformi i na evidenciji rezultata koje je provela i postigla u pristupnim pregovorima, posebice u području pravosuđa, temeljnih prava, pravde, slobode i sigurnosti, tržišnog natjecanja kao i u drugim područjima europske pravne stečevine u kojima je Komisija utvrdila da su potrebni daljnji napori", kaže se zaključcima Vijeća za opće poslove, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja zemalja članica. U zaključcima se pozdravljaju preporuke koje je Komisija u svom izvješću o monitoringu od 24. travnja uputila Hrvatskoj za navedena područja. "Vijeće prima na znanje stanje procesa ratifikacije pristupnog ugovora i očekuje da će pozdraviti Hrvatsku kao punopravnu članicu 1. srpnja 2013. ako se dovrši postupak ratifikacije u zemljama članicama.

U tom kontekstu, Vijeće poziva Komisiju da nastavi pratiti hrvatske pripreme za pristupanje i očekuje sveobuhvatno izvješće o monitoringu i dopunjene monitoring tablice koje će Komisija predstaviti ove jeseni", kaže se u dokumentu. Komisija je u tom izvješću imala četiri primjedbe vezano uz promjene zakona o sprečavanju sukoba interesa, odnosno imenovanja političara u nadzorne odbore državnih poduzeća, uz promjene zakona o policiji od kojih je Hrvatska u međuvremenu odustala, dodatni porez uveden mobilnim operaterima te odgodu primjene zakona o javnim ovršiteljima.