c S
Dnevne novosti

Klubovi zastupnika: pravobraniteljica za osobe s invaliditetom radi vrlo kvalitetno

31.05.2012 07:17 ZAGREB, 30. svibnja 2012. Hina, Izvješće za 2011. o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak svi klubovi zastupnika redom su ocijenili vrlo kvalitetnim i dobrim jer ukazuje na sprječavanje stvaranja građevinskih i komunikacijskih prepreka u zajednici i na važnost podrške za izjednačavanje mogućnosti svih građana.

Iz SDP-a su naglasili da je institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom više nego potrebna Hrvatskoj. "Izuzetno nam je drago što je Ustavni sud poništio Zakon o pučkom pravobranitelju i objedinjavanju svih pravobraniteljstava jer i ovako ne mogu stići obaviti sve zadaće ni baviti se svim problemima s kojima se susreću", navela je Ana Komparić Devčić (SDP). Smatra da je u 21. stoljeću alarmantna rečenica iz izvješća da je uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu preduvjet njihovog izlaska iz izolacije.

Upitala je i gdje je pravna sigurnost kad su javne institucije trebale još 2007. biti prilagođene teško pokretnim i nepokretnim osobama, ali danas pravobraniteljica nije mogla reći koliko se institucija njima prilagodilo. Takav problem imaju bolnice starije gradnje gdje većina odjela nema wc-a i kupaonica za osobe s invaliditetom, dodala je. Upozorila je i da u manjim sredinama djeca nemaju mogućnost odlaska u vrtiće, prepuštena su roditeljima, a da sustav mora dati odgovor i na takva pitanja. Posebno je istaknula važnost projekta osobnog asistenta "jer uz rad i zapošljavanje osigurava i neovisnost", a smatra i da bi trebalo napraviti svojevrsnu 'osobnu iskaznicu osobe s invaliditetom' kako se ne bi unificirale jer svaka ima svoje potrebe.

"Moram priznati da sam osjetio dozu srama i stida koliko smo malo kao društvo napravili - a mogli smo - za naše sugrađane s invaliditetom", ustvrdio je Boris Blažeković (HNS), ali i dodao kako mu sigurnost ulijeva to što je na čelu ureda Anka Slonjšak koja potpuno razumije koji su problemi osoba s različitim invaliditetima. "Ovim putem pozivamo sve državne institucije, a posebno Ministarstvo socijalne skrbi, da učine sve da ni jedna osoba s invaliditetom ne živi u uvjetima siromaštva", rekao je Blažeković. Posebno je naglasio važnost bolje zdravstvene zaštite osoba s mentalnim oštećenjem odnosno osnivanje centara za mentalno zdravlje predviđenih Nacionalnom strategijom razvitka zdravstva od 2006. do 2011. budući da je danas prevladavajući oblik samo bolničko liječenje dok sustav prevencije i rehabilitacije nije razvijen.

"Veseli me da je u izvješću zdravstvo po primjedbama na zadnjem mjestu i da je tu učinjen napredak", rekao je Stjepan Milinković (HDZ) i dodao da je pridavanje važnosti zdravstvenoj njezi u kući pripomogao u poboljšanju kvalitete življenja osoba s invaliditetom."Ne bih želio da iz ovog doma izađemo sliježući ramenima", rekao je te napomenuo da je proračun na području socijalne skrbi za ovu godinu manji za 80 milijuna kuna pa ne stoji da osobe s invaliditetom tu imaju prednost pred drugim temama.

HDSSB ja najavio da će podržati izvješće, ali je Zoran Vinković upozorio kako su osobe s invaliditetom u našem društvu još uvijek marginalizirane i nemaju odgovarajuću materijalnu i drugu potporu za život. Naveo je i primjer gdje osoba s punim radnim stažom prima 1200 do 1700 kuna mirovine, a da je još dramatičnija situacija u pravima iz socijalne skrbi. I Hrvatski laburisti smatraju da je izvješće vrlo dobro te ističu da bi ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom trebao više proširiti svoje djelovanje izvan Zagreba.