c S
Dnevne novosti

Josipović poziva poslovne ljude iz EU-a na suradnju s Hrvatskom

01.06.2012 07:14 BRUXELLES, 31. svibnja 2012. Hina,  Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozvao je u četvrtak poslovne ljude iz Europske unije da surađuju s hrvatskim poduzećima i investiraju u novu članicu Unije.

 "Pozivam vas da radite zajedno s nama. Poziva vas da surađujete s našim tvrtkama i našim ljudima kako bi, što je prije moguće, pretvorili viziju sigurnije, bogatije, pravednije i slobodnije Europe u stvarnost", rekao je predsjednik Josipović u Bruxellesu u zapaženom govoru pred dvjestotinjak uglednika iz političkog i poslovnog života Europske unije. Josipović je bio uvodni govornik na konferenciji pod nazivom "Stanje Europske unije 2012", u organizaciji ugledne francuske poslovne škole INSEAD. Predsjednik Josipović je rekao da Hrvatska više nije u čekaonici, nego je za stolom za kojim se donose odluke. "Za nas je pristupanje Europskoj uniji neka vrsta potvrde, vanjsko priznanje da smo nakon svega uspjeli dosegnuti određenu razinu socijalnog razvoja i da to drugi prepoznaju", rekao je.

Josipović je istaknuo da je konferencija bila vrlo zanimljiva i korisna. "Mislim da je bilo vrijedno naglasiti kako Hrvatska za Europu znači svojevrsni optimizam. U svom sam izlaganju rekao da je Hrvatska i u vrijeme krize odlučila ući u EU, da je to znak povjerenja u EU, ali i znak povjerenja Unije u Hrvatsku. Hrvatska sasvim sigurno nije velika zemlja koja će dramatično promijeniti odnose u Europi, ali donosi određenu svježinu, donosi prozor prema jugoistoku Europe i mislim da ćemo dati kvalitetan doprinos", rekao je Josipović. Josipović je u svom govoru opisao hrvatski put prema euroatlantskim integracijama, koji je bio različit od onoga kojim su prošle ostale zemlje srednje i istočne Europe. "Hrvatska je također zemlja koja je nažalost bila i žrtva rata i nasilja u nedavnoj prošlosti, na početku tranzicijskog procesa. Rat je našu tranziciju iz autoritarnog sustava prema demokraciju još više zakomplicirao.

Morali smo transformirati naš politički sustav, učvrstiti demokraciju i promjeniti temelje našeg gospodarskog sustava. Istodobno, gradili smo novu državu u vrijeme dok smo se branili u ratu koji nam je nametnut", rekao je Josipović. Hrvatski predsjednik sudjelovao je i na radnom ručku s 40-tak poslovnih ljudi, a na marginama konferencije razgovaraoje s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angelom Gurriom, dok je predviđeni susret s talijanskim premijerom Mario Montijem otpao, budući da je on zbog niza potresa u Italiji odlučio ostati u zemlji. Glavni tajnik OECD-a Gurria izjavio je hrvatskim novinarima nakon susreta da je unatoč velikoj krizi kroz koju prolazi EU, ulazak u tu integraciju u najboljem hrvatskom interesu. "Mislim da je to apsolutno prirodno, apsolutno logično i da je to u najboljem interesu Hrvatske i EU-a", rekao je Gurria dodajući da će Unija prevladati dužničku krizu i da će i u budućnosti biti jedan od ključnih čimbenika u svjetskom gospodarstvu. "Stvari ne treba gledati samo kratkoročno, treba gledati na srednji i dugi rok", rekao je Gurria.