c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora Odluci o stručnoj službi

04.06.2012 07:24 ZAGREB, 1. lipnja 2012.Hina, Hrvatski sabor je zasjedanje nastavio raspravom o Odluci o stručnoj službi Sabora koju predlaže saborsko Predsjedništvo.

Ta nova odluka predviđa osnivanje ureda za europske i međunarodne poslove kao stručne službe koja bi se bavila pripremama za rad zastupnika i Sabora nakon pristupanja Hrvatske u EU te u ovo vrijeme kada naši zastupnici u radu Europskog parlamenta sudjeluju kao promatrači.

Službenici tog ureda pružali bi pomoć Saboru i zastupnicima da što osposobljeniji i pripremljeniji mogu funkcionirati u Europskom parlamentu i drugim tijelima EU s kojima će Sabor surađivati. Josip Leko (SDP) najavio je da bi uskoro trebao uslijediti i akt o sistematizaciji poslova u tom uredu, ali i istaknuo važnost da se državni službenici već sada obrazuju za europske poslove.

Najavio je i Zakon o odnosima Sabora i Vlade, nužnim ocijenivši jačanje uloge Vlade, koja će predstavljati Hrvatsku u tijelima EU, ali i jačanje nadzorne funkcije Hrvatskog sabora. Jozo Radoš (HNS) pohvalio je inicijativu osnivanja ureda za međunarodne i europske poslove kao stručne službe koja bi taj posao mogla raditi. "Vlada mora imati stručne službe i tijela koja će zakone proučavati i prilagođavati europskim okvirima“, ustvrdio je.

Boro Grubišić kazao je kako se HDSSB ne slaže s povećanjem broja službi s osam na dvanaest, jer to, istaknuo je, iziskuje i novo zapošljavanje u ionako golemom administrativnom aparatu. Leko mu je odgovorio kako povećanje broja službi ne znači nužno i zapošljavanje novih službenika, naglasivši kako je Saboru potrebna nova organizacija stručnih službi zbog novih zadaća hrvatskog parlamenta.

Davorin Mlakar je u ime HDZ-a prigovorio da su na jedan način radni odnosi saborskih službenika uređeni ovom odlukom, a na drugi način predloženim izmjenama saborskog Poslovnika. "Ako smo nakanili urediti te odnose onda se to trebalo riješiti na isti način i jednim dokumentom", poručio je, ocijenivši da se predloženom odlukom samo unosi zbunjenost u strukturu saborskih organizacijskih jedinica.

Odlukom o stručnoj službi predlaže se i nova organizacija saborske službe za odnose s javnošću. Ta bi se služba podijelila na službu za medije koja će obavljati stručne i druge poslove vezane uz obavještavanje javnosti o radu Sabora putem medija i saborske internetske stranice, te na službu za građane koja bi obavljala poslove izravne komunikacije građana.