c S
Dnevne novosti

Carinske uprave BiH, Hrvatske i Srbije o pripremama za ulazak RH u EU

04.06.2012 07:10 MOSTAR, 1. lipnja 2012.(Hina), Predstavnici carinskih uprava Hrvatske, BiH i Srbije razgovarali su u petak u Mostaru o međusobnoj suradnji i pripremama za promjene režima na granici s kojima će se suočiti nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju sljedeće godine, priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje (UiNO) BiH.

Ravnatelj UiNO Miro Džakula istaknuo je da dva granična prijelaza u mjestu Bijača prema Pločama i Gradiška na sjeveru BiH, koje je Europska unija odredila za izvoz roba animalnog podrijetla iz BiH, moraju biti potpuno osposobljena do početka 2013. On je podupro i zahtjeve gospodarstvenika BiH kako bi se na više graničnih prijelaza omogućio izvoz roba biljnog i životinjskog podrijetla.

"UiNO podržava zahtjeve gospodarstva i nastojanja Vijeća ministara BiH da se na sjeveru BiH osigura još jedan prijelaz na kojem će se moći obavljati uvoz svih roba u EU i da to bude granični prijelaz Izačić koji zadovoljava sve standarde EU, te da se osigura da se uvoz roba biljnog podrijetla može odvijati na još tri granična prijelaza, a to su Gorica, Ivanjica i Orašje. Naravno, zadnju riječ će o svemu dati EU", istaknuo je Džakula.

Džakula je sa zamjenikom ravnatelja Carinske uprave Hrvatske Antoniom Mučnjakom i glavnim ravnateljem Uprave carina Srbije Predragom Petronijevićem razgovarao i o zajedničkoj obuci te opremanju carinskih administracija triju zemalja što se realizira u sklopu Programa potpore za kontrolu izvoza i sigurnost granica (EXBS) pri vladi Sjedinjenih Američkih Država.