c S
Dnevne novosti

Luksemburg će uskoro ratificirati pristupni ugovor RH-EU

05.06.2012 07:16 ZAGREB, 4. lipnja 2012.(Hina), Luksemburg će hrvatski pristupni ugovor ratificirati najvjerojatnije prije ljetne stanke parlamenta, a najkasnije u jesen, izjavio je u ponedjeljak predsjednik luksemburškog parlamenta Laurent Moser tijekom uzvratnog posjeta parlamentarnog izaslanstva Hrvatskoj.

"Parlament će najvjerojatnije ratificirati hrvatski pristupni ugovor prije ljetne stanke parlamenta, a najkasnije u jesen", kazao je predsjednik Zastupničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburga nakon razgovora sa svojim domaćinom, predsjednikom Hrvatskog sabora Borisom Špremom.

Moser je kazao da se raduje skorašnjem ulasku Hrvatske u Uniju u srpnju 2013., istaknuvši da njegova zemlja "jako cijeni ogromne napore vlade i Sabora glede prilagodbe zakona i usvajanja europske stečevine". Prema njegovim riječima, postoje još neka pitanja koja se moraju riješiti, poput privatizacije brodogradilišta, borbe protiv organiziranog kriminala i procesuiranja ratnih zločina.

Moser je, međutim, "optimist" i "vjeruje da će Hrvatska učiniti sve da to riješi". Predsjednik Sabora istaknuo je odlične bilateralne odnose dviju zemalja, kako političke tako i gospodarske. "Naši gospodarski odnosi su na zavidnoj razini, a naša prošlogodišnja trgovinska razmjena iznosila je 245 milijuna eura", kazao je Šprem.

Istaknuo je da su Hrvatska i Luksemburg 2003. godine potpisali ugovor o uzajamnoj zaštiti investicija. Izaslanstvo Hrvatskog sabora boravilo je u posjetu Luksemburgu 2005. godine.