c S
Dnevne novosti

Njemački povjerenik za manjine u Saboru

06.06.2012 07:12 ZAGREB, 5. lipnja 2012.(Hina), Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora Furio Radin i zastupnik dvanaest nacionalnih manjina Veljko Kajtazi primili su povjerenika savezne njemačke vlade za iseljenike i nacionalne manjine Christopha Bergnera, priopćeno je u utorak iz Hrvatskog sabora.

Govoreći o manjinskoj politici u Njemačkoj, Bergner je rekao da, za razliku od Hrvatske koja ima širok spektar zadataka u okviru manjinske politike s obzirom na brojnost nacionalnih manjina, Njemačka ima nešto lakši zadatak jer ima četiri nacionalne manjine.

Prema priopćenju, Kajtazi je govorio o položaju različitih nacionalnih manjina u Hrvatskoj te je podsjetio na osnivanje Savjetodavnog odbora za nacionalne manjine i njegovu ulogu u zastupanju prava nacionalnih manjina.

Na sastanku je sudjelovao i Goran Beus Richembergh, predsjednik Odbora za turizam Hrvatskoga sabora koji je ocijenio da njemačka nacionalna manjina u Hrvatskoj ima bogatu i dugu povijest te je ostavila snažan trag na području kulture, znanosti i urbanizma.

U Hrvatskoj njemačka nacionalna manjina ima nekoliko organizacija koje su vrlo aktivne i koncentrirane na očuvanje i njegovanje jezika te kulture, istaknuo je Beus Richembergh.

Sugovornici su u završnom dijelu sastanka razmijenili stajališta o perspektivama i razvoju politike nacionalnih manjina u okviru Europske unije, navodi se u priopćenju.