c S
Dnevne novosti

Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu na uspostavi Centra za sigurni Internet

06.06.2012 07:08 ZAGREB, 5. lipnja 2012.(Hina), Sporazum o strateškom partnerstvu kojim je uspostavljen Centar za sigurniji Internet potpisan je u Ravnateljstvu policije Ministarstva unutarnjih poslova RH (MUP) koji za cilj ima podizanje javne svijesti o važnosti sigurnosti na Internetu te promoviranje sigurne, odgovorne, primjerene i učinkovite uporabe Interneta od strane djece i mladih.

Sporazum je u ime MUP-a potpisao ministar Ranko Ostojić, u ime Ministarstva uprave pomoćnik ministra Darko Parić, u ime Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARnet ravnatelj Zvonimir Stanić, u ime zagrebačkog Tehničkog veleučilišta dekanica Slavica Ćosović Bajić, u ime Udruge "Suradnici u učenju" potpredsjednica Udruge Lidija Kralj, u ime Agencije za zaštitu osobnih podataka ravnatelj Dubravko Bilić te u ime Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba Gordana Buljan Flander.

Ističući važnost potpisanog Sporazuma, Ostojić je upozorio kako novi mediji danas sve više preuzimaju ulogu 'odgajatelja' iako je njihova primarna namjena olakšavanje pristupa korisnim informacijama. No, dodao je, te tehnologije sa sobom nose rizike i opasnosti, pogotovo kada su u pitanju djeca i mladi. Ministar Ostojić naglasio je kako je suzbijanje računalnog kriminaliteta i zaštita djece od njegove zlouporabe iznimno aktualno, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu.

"Hrvatska je u tom području u posljednjih desetak godina uložila ogromne napore na području usklađivanja svog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, a u tom pravcu je s novim sadržajnim i konceptualnim rješenjima u potpunosti usklađen i novi zakon koji će na snagu stupiti 1. siječnja 2013.", rekao je Ostojić. Naglasio je i da će projekt IPA 2009 pod nazivom "Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece te pružanja pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta" pridonjeti jačanju svih institucija koji se bave tim problemom.

Napominjući kako su Ravnateljstvo policije MUP-a RH i internet portal Net.hr pokrenuli zajedničku preventivnu akciju pod nazivom "Zaštitimo djecu na Internetu", ministar Ostojić kazao je da je cilj akcije senzibilizirati javnost o tom problemu te učiniti dostupnim informacije, savjete i upute koji roditeljima mogu pomoći u prepoznavanju rizičnih situacija kako bi se izbjegle neželjene posljedice. Također, žele potaknuti i žrtve na prijavljivanje tih kaznenih djela.

Ukazujući na problem seksualno zlostavljanje djece putem Interneta Buljan Flander je, uz ostalo, istaknula važnost rada s roditeljima. "Rad s roditeljima je izuzetno potreban u tom području, jer je jako važno da roditelji prate što im djeca rade na Internetu", kazala je. Na važnost dodatnog obrazovanja djece i roditelja pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorila je da su roditelji često i prekršitelji dječjih prava na tom području. "Nerijetko imamo prijave da djeca mlađa od 13 godina imaju otvoren profil na facebooku koji su im otvorili njihovi roditelji, vjerojatno nesvjesni čemu sve time izlažu svoju djecu", rekla je Jelavić.

Voditeljica Odsjeka maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji u MUP-u Renata Odeljan rekla je da je, po statističkim pokazateljima MUP-a, u prošloj godini u odnosu na 2010. za osam posto porastao broj kaznenih djela učinjenih putem suvremenih tehnologija. Također, ukupna kaznena djela na štetu djece iz sfere seksualnih delikata u padu su za 0,5 posto. "To mislimo nije realno stanje, nego je tamna brojka doista previsoka", rekla je.