c S
Dnevne novosti

Linić i Maras: pad potrošnje posljedica krize i recesije

07.06.2012 07:15 ZAGREB, 6. lipnja 2012. (Hina), Ministar financija Slavko Linić i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ocijenili su u srijedu kako je pad potrošnje u Hrvatskoj posljedica ekonomske krize i recesije zbog koje građani štede.

?Promet u trgovini na malo u travnju je u Hrvatskoj na godišnjoj razini pao za 7,3 posto, što je, smatra Linić, "problem ekonomske krize, rizika radnog mjesta i opreza građana", a ne posljedica povećanja PDV-a. Građani štede i dobro se pripremaju za krizu koja u Hrvatskoj traje već nekoliko godina, rekao je ministar financija. Ustvrdio je da pad potrošnje ne utječe na proračun koji je kvalitetno pripremljen. "Petomjesečni izvještaj pokazuje da se proračun na prihodovnoj strani ostvaruje i da su prihodi veći nego prošle godine", kazao je Linić. Smatra kako pad maloprodaje neće imati veći utjecaj na prihode proračuna, ali je važan za ukupni BDP i njegovo kretanje u 2012.

Ministar financija ne očekuje promjenu monetarne politike nakon odlaska guvernera Željka Rohatinskog i dolaska novog guvernera, njegovog sadašnjeg zamjenika Borisa Vujčića. "To je tim koji već 12 godina ima jasno definiranu monetarnu politiku. I Rohatinski i Vujčić su branili politiku monetarne vlasti i smatram da nekih promjena neće biti", rekao je Linić odgovarajući na upite novinara pred današnju sjednicu Vlade. Na upit o padu potrošnje, ministar Maras kaže kako nije iznenađen padom potrošnje, jer je u krizi normalno da potrošnja pada. Taj pad nije posljedica nekih Vladinih mjera, drži Maras koji je uvjeren da će se ti trendovi preokrenuti. Hrvatska je dva kvartala završila s padom BDP-a, nažalost nešto se povećao i broj nezaposlenih i normalno je da potrošnja pada. Ali, tu smo da radimo na promjeni trendova i vjerujemo da će se to okrenuti, rekao je.

Novinari su ministra uprave Arsena Bauka i ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića pitali za komentar pregovora o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, odnosno bi li sadašnjoj vladi bilo lakše da je kao oporba podržala izmjene koje je 2010. predlagala vlada Jadranke Kosor. Bauk je kazao kako je problem njezine vlade bio nedostatak legitimiteta. "To je bio cijelo vrijeme naš prigovor - da su građani izabrali jedne, a vladali su drugi. A s takvom vladom nije moglo biti suradnje“, kazao je. Jovanović je odgovorio kako bi vjerojatno bilo lakše, međutim, smatra da se kvalitetnim dijalogom može riješiti svaki problem, pa tako i problem TKU-a. Na primjedbu novinara kako bi danas uštede vjerojatno bile veće da su 2010. podržali prijedlog tadašnje vlade o izmjenama Zakona o radu, Jovanović je odgovorio: "Da smo 2004. pobijedili na izborima danas bi Hrvatska bila u puno boljem stanju".