c S
Dnevne novosti

Senčar o problemima pri upisu slovenskih nekretnina u hrvatski katastar

07.06.2012 07:15 LJUBLJANA, 6. lipnja 2012. Hina, Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Igor Senčar izjavio je u srijedu da pojedini slovenski državljani i tvrtke imaju teškoće pri reguliranju vlasničkih prava na svojim nekretninama u Republici Hrvatskoj.

Odgovarajući u parlamentu na zastupničko pitanje na tu temu, postavljeno tijekom zasjedanja parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, Senčar je rekao da njegovo ministarstvo raspolaže nekim informacijama o problemima sa slovenskim nekretninama u Hrvatskoj, posebno kad se radi o upisivanju nekretnina slovenskih državljana i pravnih osoba iz Slovenije u hrvatski katastar. Taj problem Slovenija je Europskoj komisiji već prenijela tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, rekao je Senčar, dodavši da se stanje prati i dalje preko monitoringa, odnosno akcijskog plana izvršavanja hrvatskih obveza prihvaćenih u pregovorima s Bruxellesom.

Senčar je svoju ocjenu iznio odgovarajući na pitanje zastupnika Slovenske pučke stranke (SLS) Franca Pukšiča, koji je u svom istupu predložio da Ljubljana zaoštri to pitanje prije ulaska Hrvatske u EU i ustvrdio kako su ga mnogi Slovenci, koji imaju nekretnine u Hrvatskoj, izvijestili o navodnom krivotvorenju i nestanku dokumenata o njihovim nekretninama. Pukšič je dodao da smatra kako bi Slovenija trebala poručiti Hrvatskoj da u EU "neće moći nastaviti s takvim jednostranim koracima i prijetnjama". Državni tajnik Senčar je krajem prošlog mjeseca u Bruxellesu, gdje je predstavljao svoju državu u raspravi vođenoj na vijeću za opće poslove o travanjskom izvješću Europske komisije o spremnosti Hrvatske za ulazak u EU, izjavio da ispunjavanje obveza koje je Hrvatska prihvatila tijekom pregovora potrebno vrlo ozbiljno pratiti mehanizmom monitoringa.

Pri tome je kao područja koja treba pratiti spomenuo pregovaračko poglavlje koje se odnosi na slobodan protok kapitala, ali i područje pravosuđa.U vezi funkcioniranja hrvatskog pravosudnog sustava, Senčar je tom prilikom, prema navodima slovenskih medija, upozorio na "brojne već godinama nezavršene postupke" koji se tiču ne samo interesa Slovenije kao države, nego i "velikog broja" njenih državljana i tvrtki aludirajući, po svemu sudeći, na problem navodne sporosti pri upisu nekretnina u vlasništvu Slovenaca u hrvatski katastar.