c S
Dnevne novosti

Brammertz prvi put bez spominjanja Hrvatske

08.06.2012 07:22 ZAGREB/NEW YORK, 7. lipnja 2012.(Hina), Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u četvrtak je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a kao dva preostala problematična pitanja u pogledu suradnje država s područja bivše Jugoslavije izdvojio nezadovoljavajuće rezultate Srbije po pitanju istrage protiv pomagača dugogodišnjim haaškim bjeguncima te izostanak kaznenog progona počinitelja zločina za koje je vlastima BiH materijale dostavilo njegovo tužiteljstvo, dok Hrvatsku u kontekstu problema u suradnji po prvi put nije ni spomenuo.

Brammertz je nastup pred Vijećem sigurnosti iskoristio i kako bi osudio izjavu novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da se genocid u Srebrenici nije dogodio. "To nije prihvatljivo... Njegove izjave u suprotnosti su s pravnim i činjeničnim nalazima ICTY-ja i Međunarodnog suda pravde.

Takva retorika korak je unatrag i otežava patnje žrtava i ugrožava krhki proces pomirbe u bivšoj Jugoslaviji", poručio je Brammertz. Govoreći o suradnji sa zemljama regije kazao je kako "dnevna suradnja... u potpunosti ispunjava očekivanja", ali su preostale dvije iznimke "u općenito zadovoljavajućoj razini suradnje".

Kao prvo izrazio je zabrinutost zbog toga što Srbija nije postigla napredak u pogledu istrage i progona onih koji su pomagali optuženicima ICTY-ja u višegodišnjem bijegu poput Radovana Karadžića ili Ratka Mladića optuženih za genocid u BiH.

"To smo pitanje stalno postavljali posljednjih godina, ali malo je dokaza o akciji", kazao je Brammertz dodajući da njegov ured kao prioritet očekuje rezultate na tom polju. Kao drugi problem izdvojio je je spori napredak BiH u procesuiranju na temelju istražnih materijala o počinjenim zločinima koje je dobio od njegova ureda.

"Nismo vidjeli dokaza o napretku od 2008 godine. BiH mora poduzeti korake da razriješi tu situaciju". U procesuiranju zločina pred sudovima u regiji Brammertz je kao prepreku izdvojio nedovoljnu suradnju Srbije i BiH. Hrvatsku u kontekstu problema u suradnji Brammertz po prvi put nije ni spomenuo.

U prethodnom izvješću podnesenom u prosincu prošle godine izrazio je zabrinutost zbog toga što hrvatski državni dužnosnici na najvišoj razini glorificiraju ilegalno ponašanje tijekom Domovinskog rata i dovode u pitanje nepristranost haaških presuda.