c S
Dnevne novosti

Sofija: Forum o eurointegracijama Balkana

11.06.2012 07:12 ZAGREB/SOFIJA, 8. lipnja 2012.(Hina), U današnje vrijeme, kada Europa prolazi kroz intenzivne gospodarske i institucionalne promjene, rasprava o budućnosti zapadnog Balkana ne bi smjela sići s dnevnog reda, izjavio je u petak u Sofiji bugarski ministar vanjskih poslova Nikolaj Mladenov na skupu na kojem je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Na Sofia Forumu "Balkan u globaliziranom svijetu - poticanje regionalnog europskog programa", političari iz jugoistočne Europe, EU-a, SAD-a, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike raspravljali su o položaju i ulozi Balkana u globaliziranom svijetu te o integraciji regije u euroatlanske integracije.

"Bugarska je dosljedna u svojoj politici podupiranja europske budućnosti zapadnog Balkana. Kao članica EU-a i NATO-a, ima posebnu odgovornost za jačanje sigurnosti i stabilnosti regije. Pravi način da se postignu ti ciljevi jest integracija Balkana u Europu", istaknuo je bugarski minsitar. Dodao je kako su "hrabrost i vodstvo" nužni za razvoj regije i provedbu teških, ali i nužnih reformi prema "demokratskom Balkanu".

Na skupu, koji je bio prilika za formalne i neformalne razgovore o europskim integracijama zemalja jugoistočne Europe, ministrica Pusić govorila je u okviru panela tematski vezanog uz budućnost proširenja Europske unije.