c S
Dnevne novosti

Podignuta optužnica protiv 69 osoba zbog lažnih invalidskih mirovina

14.06.2012 07:10 ZAGREB, 13. lipnja 2012.(Hina), Protiv liječnika Drage Rubala i Ivana Ostoića te još 65 osoba USKOK je podnio optužnicu zbog prijevare s invalidskim mirovinama koje su navodno naplaćivali od 1750 do 7500 eura.

USKOK 69 osoba tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, protuzakonita posredovanja te pomaganja u primanju mita i protuzakonitom posredovanju. Optužnica je podignuta nakon osmomjesečne istrage. Varaždinskog liječnika i vještaka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ostoića i bivšeg načelnika u zagrebačkom HZMO-u Rubala, široj javnosti poznatom kao bivšem radijskom i televizijskom voditelju, USKOK tereti da su od kolovoza 2010. do listopada 2011. okupili i organizirali osmeročlanu skupinu koja je "sređivala" invalidske mirovine koje su naplaćivali od 1750 do 7500 eura.

Članovi skupine pronalazili su zainteresirane osobe za stjecanje lažnih invalidskih mirovina, od njih uzimali novac, ugovarali sastanke s Ostoićem i prikupljali potrebnu medicinsku dokumentaciju na osnovu koje je, tvrde u USKOK-u, Ostoić davao pozitivne nalaze i mišljenje o postojanju invalidnosti, općoj i trajnoj ili profesionalnoj nesposobnosti za rad. Rubala je potom navodno osigurao da ti predmeti dođu na stol dvjema suoptuženicama iz Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a koje su za novčanu naknadu potvrđivale mišljenja Ostoića i drugih vještaka područnih službi HZMO-a.

USKOK je u optužnici podnesenoj pred zagrebačkim Županijskim sudom predložio da se optuženima oduzme nezakonito stečena imovinska korist. Uz Ostoića i Rubala optuženi članovi skupine su posrednik Zoran Primorac, Ostoićeva supruga Dubravka Margeta-Ostoić, administratorica Dragica Čvorig, članice povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a Nevia Buković i Vinka Luetić Herman te Roman Slunjski. Po pisanju tiska, Rubala je priznao krivnju i svoju ulogu u skupini te se nagodio s USKOK-om za dvije godine zatvora i vraćanje nezakonito stečene koristi.

Navodno će u gotovini vratiti 79.000 eura te državi dati dvosobni stan u Zagrebu koji su vještaci procijenili na 200.000 eura. Nagodbu je navodno sklopilo još 54 optuženih, no sve to treba potvrditi sud, odnosno optužno vijeće. Rubala je uhićen u listopadu prošle godine, zajedno s Ostoićem, Primorcem i još tridesetak osoba. Nakon gotovo tromjesečnog istražnog zatvora Rubala je izašao na slobodu uz jamčevinu od 150.000 eura.