c S
Dnevne novosti

Sjednica Vlade: Saboru upućene izmjene Zakona o HRT-u

14.06.2012 13:37 Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o pučkom pravobranitelju. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić objasnio je kako se ovim Zakonom ostaje kod koncepcije da pučki pravobranitelj i posebni pravobranitelji budu samostalni, dodavši kako se uvode mehanizmi koordinacije koji će pospješiti ulogu ne samo pučkog, već i posebnih pravobranitelja. Ministar Miljenić najavio je spajanje Centra za ljudska prava s Uredom pučkog pravobranitelja, istaknuvši da se na taj način jača uloga i kapacitet pučkog pravobranitelja.

Na sjednici se raspravljalo i o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama Ovršnog zakona i Nacrtu prijedloga zakona o izmjeni Zakona o javnim ovršiteljima. Ministar pravosuđa izrazio je žaljenje zbog odgode primjene ovih zakona, objasnivši da se odgoda predlaže dok se Europska komisija ne očituje o novom prijedlogu zakona kojeg je izradila Vlada, a mišljenje se očekuje za tjedan dana.

Saboru je upućen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. Prema riječima ministrice kulture Andree Zlatar Violić, ovim izmjenama i dopunama Zakona preustrojit će se upravljanje HRT-om te razdijeliti odgovornost i ovlasti glavnog ravnatelja, Nadzornog odbora i Programskog vijeća. Ministrica Zlatar Violić rekla je da je primila komentare iz Europske komisije koji su prihvatljivi i kojima se predlaže da se glavni ravnatelj bira kvalificiranom većinom, a ne većinom prisutnih saborskih zastupnika.

Između ostalog, donesena je Odluka o osnivanju Povjerenstva za željeznice. Primarni zadatak Povjerenstva je koordinirati aktivnosti svih ministarstva, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Sinša Hajdaš Dončić, dodavši da se sam zadatak može podijeliti u četiri ključna segmenta, a to je restrukturiranje željezničkog sustava Hrvatskih željeznica, unaprjeđenje prometa na lokalnim prugama, formiranje trgovačkog društva koje će razvijati i proizvoditi željeznička vozila i izdvajanje takvih proizvodnih jedinica iz postojećih društava. „Prijedlog je da Povjerenstvo vodi predsjednik Vlade“, rekao je ministar Hajdaš Dončić. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović naglasio je da preuzima ovu odgovornost jer je to važna stvar za Hrvatsku, a tek onda za Vladu, istaknuvši da je ovo jedino povjerenstvo kojem je na čelu, što smatra iznimkom, a ne pravilom. „Ovdje preuzimam odgovornost i rizik za neuspjeh, ali vjerujem u uspjeh“, zaključio je premijer Milanović.