c S
Dnevne novosti

Sabor: Zakon o osobnom imenu u drugo čitanje

18.06.2012 07:24 ZAGREB, 15. lipnja 2012.Hina, Hrvatski sabor je u drugo čitanje uputio prijedlog novog Zakona o osobnom imenu te izmjene Zakona o upravnim sporovima.

Zastupnici su prihvatili Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama za 2011. godinu, s Izvješćem o stanju obrambenih priprema u prošloj godini, kao i Izvješće o stanju okoliša u Republici Hrvatskoj od 2005. do 2008. godine.

Sabor je potvrdio odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) po kojoj se u zastupničke klupe 19. lipnja vraća bivša SDP-ova ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, a mandat prestaje njezinom stranačkom kolegi Danu Špiceru koju je Holy mijenjao u Saboru.

Potvrđena je i odluka MIP-a po kojoj je novi ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović zbog nespojivosti zastupničke s ministarskom dužnosti svoj mandat u Saboru stavio u mirovanje. Njega će u zastupničkim klupama mijenjati HSU-ova Ljiljana Cvjetović koja je danas položila zastupničku prisegu.

Sabor je članstva u Programskom vijeću HRT-a, na njihov vlastiti zahtjev, razriješio Sanju Ivić, Antu Tomića, Milana Kujundžića, Viktoriju Car i Darka Grivičića. Zbog isteka mandata članstva u Vijeću za elektroničke medije razriješeni su Zdravko Kedžo i Olga Ramljak, a na ta su mjesta imenovani Vesna Roller i Duško Zimonja.

Sabor je dnevni red sjednice dopunio s pet novih točaka, među kojima i prijedlogom izmjena Zakona o HRT-u u prvom čitanju, te izmjenama Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima koje Vlada predlaže po hitnom postupku.

U sabornici je, kroz točku o izborima i imenovanjima u Saboru, otvorena rasprava o zahtjevu Kluba HDZ-a da dosadašnje potpredsjednike Sabora iz redova te stranke Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa na tim dužnostima zamijene Željko Reiner i Tomislav Čuljak.