c S
Dnevne novosti

Konferencija o pomorskoj znanosti

18.06.2012 07:20 SPLIT, 16. lipnja 2012.(Hina), U Splitu je počela 4. Međunarodna konferencija o pomorskoj znanosti (IMSC) u sklopu koje će se dva dana, kako je najavljeno, raspravljati o pomorstvu i znanstvenim disciplinama vezanim uz more i pomorstvo, koje imaju značajan utjecaj na gospodarstvo Hrvatske.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, obraćajući se sudionicima skupa, najavio je kako je do kraja ove godine u sklopu Službe za praćenje brodova- Hrvatska (VTS) , koja je zbog poboljšanja sigurnosti plovidbe ustrojena u ožujku ove godine, planiran završetak izgradnje VHF radio komunikacijskog sustava čime će služba postati "oči i uši" sigurne plovidbe Jadranom.

Po njegovim riječima VTS Hrvatska, sa sjedištem u Rijeci te centrima u Splitu i Dubrovniku, ima angažiranih 27 operatera koji svakodnevno nadziru plovidbu u unutarnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i ZERP-u. "Uz to, Sustavom automatske identifikacije brodova (AIS) koji čini 17 postaja uzduž obale i otoka u cijelosti su pokrivena morska područja pod jurisdikcijom Republike Hrvatske", istaknuo je Antešić.

On je kazao da je Hrvatska članica svih važnijih međunarodnih instrumenata vezano za radne, životne i socijalne uvjete pomoraca od kojih treba posebno istaknuti Konvenciju o radu pomoraca Međunarodne organizacije rada.

"U našem zakonodavstvu zadnjim izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika uveden je beneficirani radni staž za pomorce, a rezultat provođenja socijalne reforme za pomorce je uvođenje svih hrvatskih pomoraca u sustav obveznog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja kao i u porezni sustav, pri čemu su im zbog specifičnosti njihovog zanimanja osigurane brojne olakšice i oslobođenja", kazao je Antešić.

Podsjetio je kako su zbog zaštite hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi koji su izloženi učestalim piratskim napadima, krajem svibnja ove godine donesene izmjene Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka kojima je omogućen ukrcaj osoba za naoružanu pratnju na brodove hrvatske zastave za vrijeme plovidbe morskim područjima visokog rizika.

Antešić je podsjetio i kako je RH od 30. svibnja 2008. godine punopravna članica "CleanSeatNet" servisa u sklopu Europske agencije za sigurnost plovidbe (EMSA), te aktivno sudjeluje u europskom sustavu satelitskog nadzora i otkrivanju naftnih mrlja.Akademik Josip Božičević je istaknuo kako je uvjeren da će ova konferencija pridonijeti daljnjem razvoju znanosti o pomorstvu.

Prorektor za znanost Sveučilišta u Splitu Roko Andričević je ocijeno kako je važna ekološka zaštita obalnog pojasa koji je izvrgnut onečišćenju. U materijalu za ovaj skup upozorava se da je pomorstvo danas izloženo gospodarskoj recesiji, svjetska mora se nekontrolirano zagađuju, a hrvatski pomorci su sve češće izvrgnuti opasnosti od terorizma, piratstva i posrnulih brodova.

Brozjav potpore konferenciji uputio je predsjednik Republike Ivo Josipović, naglasivši kako zbog ranije preuzetih obveza, nije bio u mogućnosti prihvatiti poziv za sudjelovanje na njoj. Konferenciju organiziraju Pomorski fakultet u Splitu i Hrvatski hidrografski institut uz suorganizaciju Fakulteta za pomorstvo u Kotoru i Fakulteta za pomorstvo i promet u Portorožu.