c S
Dnevne novosti

Šprem s Orbanom o suradnji Hrvatske i Mađarske

19.06.2012 07:14 BUDIMPEŠTA, 18. lipnja 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, koji boravi u službenom posjetu Mađarskoj, sastao se u ponedjeljak u Budimpešti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i suradnji srednjoeuropskih zemalja u kontekstu ulaska Hrvatske u EU.

Hrvatska podržava jačanje suradnje srednjoeuropskih zemalja, a posebice nakon što postane punopravnom članicom Europske unije, rekao je Šprem za Hinu, nakon što su svi njegovi mađarski sugovornici iskazali potrebu za osnaživanjem te suradnje. Premijer Orban pokazao je veliki interes za odnose između RH i Mađarske, posebice na gospodarskom planu.

Zanimalo ga je što Hrvatska čini i koje instrumente koristi za izlazak iz gospodarske krize, rekao je predsjednik Sabora. Također je kazao da je izvijestio Orbana o projektima koji su u planu, uključujući one koji se tiču strateških partnerskih odnosa između dviju zemalja u području energetike, naftovoda i plinovoda. Bilo je riječi i o kulturnoj suradnji te o nacionalnim manjinama.

“Hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Hrvatskoj uživaju veliku zaštitu. Status tih manjina je dobar, ali može biti još i bolji", kazao je Šprem. Ministar vanjskih poslova Janos Martonyi i predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Koever, s kojima se predsjednik Sabora također danas sastao, govorili su o tome da Mađarska priprema izborni zakon kojim će regulirati ulaz predstavnika nacionalnih manjina u parlament, rekao je.

Po službenim podacima, u Mađarskoj živi 30.000 pripadnika hrvatske nacionalne manjine, a predsjednik Sabora je iskoristio posjet Budimpešti da se sastane i s predstavnicima Hrvata. Šprem je također nazočio prijemu u hrvatskom veleposlanstvu u Budimpešti u prigodi Dana državnosti RH te obilježavanja 20. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Mađarske.

"Povijest odnosa naše dvije zemlje puno je duža od zadnjih 20 godina", rekao je Šprem u svom govoru na prijemu. "To su veze, koje su bile izgrađivane stoljećima i koje trebamo još čvršće graditi sada kada se i Hrvatska priprema ući u EU", istaknuo je. "Hrvatsko članstvo u NATO-u kao i ono predstojeće u EU-u velikim je dijelom zasluga Mađarske, njene pomoći i podrške", rekao je Šprem.

Prijemu je nazočio i predsjednik mađarske Narodne skupštine Koever koji je rekao u svom obraćanju da Mađarska smatra Hrvatsku susjedom i strateškinm partnerom s kojim izgrađuje bliske, prijateljske odnose. Također je rekao da dvije zemlje spaja njihova prošlost, ali i budućnost u Europskoj uniji.