c S
Dnevne novosti

Forum predlaže središnji EU-ov nadzor proračuna

20.06.2012 07:14 BERLIN, 19. lipnja 2012.(Hina/Reuters), Skupina ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije pozvana da razmotri budućnost Europske unije pozvala je u preliminarnom izvješću, objavljenomu u utorak u Berlinu, na stroži središnji nadzor nacionalnih proračuna.

Skupina, koju je inicirao njemački ministar Guido Westerwelle s ministrima Belgije, Danske, Italije, Luksemburga, Austrije, Nizozemske, Poljske, Portugala, Španjolske i predstavnika Francuske, rekla je da je EU-u potrebna snažnija integracije njene monetarne unije kako bi se osiguralo da euro bude "nepovratan" proces.

"Kako bi se riješila aktualna kriza mi moramo imati konsolidaciju proračuna, poticanje rasta i solidarnosti", rekao je Westerwelle.Njemačka je predsjedala trima sastancima skupine. Ministri će svoje zaključke objaviti na jesen, nakon još jednog sastanka u Španjolskoj koji bi trebao biti održan u srpnju.

Westerwelle je u svojim komentarima izvješća rekao da je Europi potrebna jasnja dugoročna perspektiva kako bi se povratilo povjerenje građana i ulagača.Ministri su od Europske komisije zatražili da ostane motor procesa donošenja odluka u Europi i, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, pozvali na snažnije središnje ovlasti nad nacionalnim proračunima.

"U tom kontekstu moramo iskušati i mogućnost snažnije uloge europskih institucija nad nacionalnim proračunima", stoji u izvješću. Ministri su se složili oko interesa da se ispita može li trajna shema pomoći u eurozoni, Europski stabilizacijski mehanizam, jednoga dana postati europska verzija Međunarodnog monetarnog fonda.