c S
Dnevne novosti

Kotromanović na sastanku ministara obrane srednje Europe

20.06.2012 07:10 ZAGREB, 19. lipnja 2012.(Hina), Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović sudjelovao je 18. i 19. lipnja na sastanku ministara obrane država srednje Europe u Frauenkirchenu u Republici Austriji, priopćeno je iz MORH-a.

Sastanak, kojem su domaćina, austrijskog ministra obrane i sporta Norberta Darabosa, nazočili i ministri obrana Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije predstavljao je prvo okupljanje ministara obrane u ovom formatu, te je bio zamišljen kao dvodnevni događaj neformalnog karaktera koji za cilj ima bolje upoznavanje ministara obrane država srednje Europe i doprinos boljem razumijevanju zajedničkih interesa ovih država u području obrane.

Na sastanku je bilo riječi o financijskoj krizi i njezinim posljedicama na Europsku uniju, međunarodnim operacijama te o prekograničnoj suradnji u području obrane i zaštite od nepogoda i katastrofa. Također, razgovaralo se i o instrumentima i mehanizmima za ublažavanje posljedica smanjenja proračunskih sredstava.

U tom je smislu istaknuta inicijativa Austrije i Mađarske kao srednjoeuropsko rješenje za udruživanje i razmjenu sposobnosti, u koju je uključeno šest srednjeeuropskih zemalja – Austrija, Češka, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Hrvatska. Osnovna zamisao inicijative jest da se u okvirima ograničenih financijskih i obrambenih proračuna istraže mogućnosti udruživanja i dijeljenja te doprinese održavanju, jačanju i daljnjem specijaliziranju obrambenih sposobnosti.

U okviru Srednjeeuropske inicijative, nacije su zajednički identificirale područja u kojima je moguće operacionalizirati međusobnu suradnju. Od ukupno ponuđenih 25 područja suradnje, Hrvatska je izrazila spremnost za sudjelovanje u 21 području, od kojih je vodeća nacija na dva područja, i to sa Češkom na području Zajedničke regionalne sposobnosti obuke pilota (Common regional pilot traininig capability) te s Austrijom na području Obučnih tečajeva snaga za specijalne operacije (Special operations forces training courses).

Srednjeeuropska inicijativa predstavlja odgovor država srednje Europe na utjecaj smanjenja obrambenih proračuna te njihov doprinos razvoju zajedničkih europskih obrambenih sposobnosti i sposobnosti za odgovor na krize.