c S
Dnevne novosti

Sabor o novom Zakonu o legalizaciji bespravne gradnje

21.06.2012 07:26 ZAGREB, 20. lipnja 2012.Hina, Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojim bi se trebao pojednostaviti i pojeftiniti postupak legalizacije.

Nakon što sadašnjim Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine, nije postignut zadovoljavajući učinak, novi zakon, ističu u vladi, trebao bi omogućiti više legaliziranih objekata jer će postupak biti jednostavniji i jeftiniji, a od građana se neće tražiti plaćanje naknada, komunalnog i vodnog doprinosa i svih davanja prije dobivanja potrebnog rješenja.

Iz Vlade, koja je novi zakonski prijedlog uputila u prvo saborsko čitanje, najavljuju, među ostalim, mogućnost plaćanja naknade u ratama do pet godina, a komunalni i vodni doprinos moći će se platiti nakon legalizacije.

Naime, nakon devet mjeseci primjene aktualnog Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama, zaprimljeno je svega 9633 zahtjeva, od čega ih je riješeno manje od tisuću, navode u Ministarstvu graditeljstva.