c S
Dnevne novosti

Vlada traži savjetnika za privatizaciju HPB-a

21.06.2012 07:16 ZAGREB, 20. lipnja 2012. Hina, Vlada je na sjednici pokrenula postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB).

Država će prodati svoj vlasnički udio u HPB-u od 51,46 posto te provesti proces dokapitalizacije banke, najavio je ministar financija Slavko Linić.

Vlada će sredstva iz proračuna za dokapitalizaciju usmjeriti samo prema HBOR-u, preko kojega će pokušati osigurati gospodarstvu povoljne kredite, a za HPB nema dodatnih sredstava.

HPB je po opsegu mala banka, nema kamatnu politiku koja bi poticala razvoj gospodarstva, a ne može se niti uspješno nositi s konkurencijom na tržištu.

Zato Vlada želi pronaći partnere za privatizaciju HPB-a, a Linić kaže kako bi željeli privući institucionalne ulagače te HPB-u osigurati više novih vlasnika.

Iz Vlade se neslužbeno doznaje i da bi uskoro ipak mogla završiti agonija novinara Vjesnika jer je Porezna uprava podnijela zahtjev za pokretanje stečajnog postupka.

Na taj će način, kažu u Vladi, prisiliti Narodne novine, koje su vlasnik propalog dnevnog lista, da isplate novinarima zaostale plaće i otpremnine.