c S
Dnevne novosti

Albanska ministrica: Hrvatska poticaj za Albaniju

21.06.2012 07:12 ZAGREB, 20. lipnja 2012.(Hina), Albanska ministrica za europske integracije Majlinda Bregu izjavila je u srijedu u Zagrebu da je potpisivanje hrvatskog pristupnog ugovora poticaj za Albaniju, koja prolazi kroz unutarnje teškoće, ali je spremna učiniti sve da ispuni kriterije za članstvo u Uniji.

"Čestitam na potpisivanju pristupnog ugovora, znam da je to bio težak posao. Ohrabruje nas primjer Hrvastke kao prve zemlje u regiji koja je to postigla", rekla je Bregu na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Bregu, koja boravi u posjetu Hrvatskoj, rekla je da je EU na političkom "rasporedu" Tirane, koja je na putu približavanja Uniji prošla brojne teškoće na unutarnjopolitičkom planu.

"To je proces koji se temelji na zaslugama i upravo stoga spremni smo učiniti sve da to postignemo", rekla je albanska ministrica. Dodala je kako su zemlje Zapadnog Balkana upućene na suradnju i istaknula da će Albanija u tom smislu promicati mir, umjerenost i stabilnost u regiji. "U vrijeme financijske krize u Europi poruka Albanije je da je 90 posto stanovništva naše zemlje opredjeljeno za članstvo u EU i to ne smije ostati neopaženo", naglasila je Bregu.

Pusić je rekla da Albaniju i Hrvatsku vežu dugogodišnji odlični odnosi, zajednički interes za funkcionirajuću i stabilnu regiju te napredak svih zemalja jugoistoka Europe prema EU-u. Podsjetivši da su dvije zemlje jedine države regije koje su članice NATO-a, šefica hrvatske diplomacije iskazala je spremnost Zagreba da pomogne susjedima u pripremi za članstvo u Sjevernoatlanskom savezu kroz Američko-jadransku povelju kojom će Hrvatska predsjedati od 1. srpnja.

"Zajednički projekt su nam i reforme potrebne da bi se Albanija kvalificirala za članstvo u EU-u. Tu je Hrvatska spremna na suradnju s Albanijom, na reformama i zajedničkim projektima", istaknula je Pusić. Iako dvije ministrice nisu razgovarale o mogućnostima uvođenja izravne zrakoplovne linije Zagreb-Tirana, ocijenile su da bi to svakako pomoglo jačanju gospodarske suradnje sviju država. Albanska zrakoplovna kompanija uvela je izravnu liniju prije tri godine, ali je zbog slabog interesa ukinuta nakon samo tri mjeseca.