c S
Dnevne novosti

Sabor o legalizaciji bespravne gradnje

22.06.2012 07:24 ZAGREB, 21. lipnja 2012.Hina, Hrvatski sabor zasjedanje je započeo raspravom o prijedlogu novog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, u prvom čitanju, kojim bi se trebao pojednostaviti i pojeftiniti postupak legalizacije bespravnih objekata.

Za otklanjanje nedostataka i povećanje interesa za legalizaciju nužan je novi zakon, rekao je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak te ocijenio da se sadašnji zakon, koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine i trebao povećati broj legaliziranih zgrada, loše provodi.

"Novim zakonom nikome ništa ne opraštamo, svi će morati platiti naknade ili kazne. To je zakon za jednokratnu upotrebu kojim ćemo nastojati podvući crtu ispod 40, 50 godina nereda i kaosa u gradnji", rekao je Vrdoljak, te poručio kako ga se "mora donijeti sada i time izlegalizirati povijest i brinuti se za budućnost".

Iz Ministarstva graditeljstva najavili su da će se najprije rušiti one nelegalne zgrade koje su izgrađene nakon 21. lipnja 2011. godine, kada je napravljena satelitska snimka stanja, odnosno ortofoto karta.

Po podacima Ministarstva graditeljstva, do 15. svibnja, nakon devet mjeseci primjene aktualnog Zakona, zaprimljeno je tek 9633 zahtjeva za legalizacijom, od čega je riješeno ispod tisuću zahtjeva, a očekivale su se na stotine tisuća zahtjeva. O zakonskom prijedlogu raspravljaju saborski klubovi.