c S
Dnevne novosti

I Cipar zatražio financijsku pomoć od EU

26.06.2012 07:08 NIKOZIJA , 25. lipnja 2012.(Hina/Reuters), Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će aplicirati za pomoć i spašavanje vlastitog bankarskog sektora koji se našao na udaru krize nastale u Grčkoj.

Cipru je potrebno najmanje 1,8 milijardi eura, oko 10 posto domaćeg bruto proizvoda, do 30. lipnja kako bi uspio zadovoljiti europska financijska pravila glede stabilnosti ciparske Narodne banke, koja trpi posljedice poslovne izloženosti u Grčkoj.

Stručnjaci smatraju da bi svota koju će Cipar trebati mogla biti i veća. "Svrha zatražene pomoći je smanjiti opasnost koja prijeti ciparskoj ekonomiji uslijed negativnih financijskih kretanja koji su uglavnom posljedica velike izloženosti grčkoj ekonomiji", priopćila je ciparska vlada.

Uđe li Cipar u program pomoći EU, pridružit će se zemljama koje su to već zatražile, a neke djelomično i dobile - Grčkoj, Irskoj, Portugalu i Španjolskoj. Cipar 1. srpnja preuzima polugodišnje predsjedanje Europskom unijom.