c S
Dnevne novosti

Vlada usvojila zakonske prijedloge kojima RH preuzima pravnu stečevinu EU za 2012.

28.06.2012 07:14 ZAGREB, 27. lipnja 2012.(Hina), Na zatvorenom dijelu 36. sjednice Vlade RH usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2012. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2012. godinu, priopćeno je iz Vlade.

Riječ je, dodaje se u priopćenju, o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU, a cjeloviti materijal točke može se pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr. Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice zastupnici RH dala suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora pred Europskim sudom za ljudska prava. Prema Poslovniku Europskog suda za ljudska prava ta je točka dnevnog reda označena kao povjerljiva, pa je Vlada nije u mogućnosti objaviti.

Vlada je također donijela Odluku o prestanku provođenja mjera zaštite i osiguranja. Na temelju članka 5. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/2007) predmetna Odluka je klasificirana oznakom "vrlo tajno" budući da se radi o sigurnosnom interesu za Republiku Hrvatsku.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju imenovala Vladu Dominića glavnim ravnateljem policije u Ministarstvu unutarnjih poslova na pet godina. Luki Živanoviću povučena je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva poljoprivrede te je imenovan pomoćnikom ministra poljoprivrede.

Razriješeni su dosadašnji ravnatelji uprava Ministarstva financija čija su radna mjesta ukinuta stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, a raspoređeni su na nova radna mjesta u Ministarstvu financija. Tako je dužnosti ravnatelja Uprave za pripremu proračuna i financiranje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave razriješen Niko Raič.

Ivana Jakir Bajo razriješena je dužnosti ravnateljice Uprave za izvršavanje državnog proračuna, Hrvoje Radovanić ravnatelja Uprave za upravljanje javnim dugom, Danijela Stepić ravnateljice Uprave za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole, Krešimir Dragić Uprave za gospodarstvo, a Vladimira Ivandić Uprave za europske integracije i međunarodne financijske odnose.

Ivica Maros razriješen je dužnosti ravnatelja Ureda za sprječavanje pranja novca, Slavica Pezer Blečić razriješena je ravnateljica Financijskog inspektorata, Zlatko Jurina Financijske policije te Stanko Kršlović Zavoda za makroekonomske analize i planiranje. Vlatki Kučević povučena je ovlast za obavljanje poslova zamjenice glavne inspektorice te je, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju, sukladno odredbi članka 74.a Zakona o državnim službenicima i članka 29. Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi, imenovana na dužnost zamjenice glavne inspektorice na vrijeme od četiri godine.

Razriješeni su dosadašnji pomoćnici glavnih inspektora Državnog inspektorata, čija su radna mjesta ukinuta stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, a raspoređeni su na nova radna mjesta u Inspektoratu. Tako su razriješeni pomoćnik glavnog inspektora Službe nadzora u području prometa robe i usluge Andrija Mikulić, pomoćnica glavnog inspektora Službe upravljanja ljudskim resursima Zrinka Majerović, pomoćnik glavnog inspektora Službe nadzora u području rada i zaštite na radu Ivan Samac, pomoćnik glavnog inspektora Službe općih poslova Nikola Subotić i pomoćnica glavnog inspektora Službe pravnih poslova Višnja Gregić Biondić.

Radi odlaska na novu dužnost, Mihael Zmajlović razriješen je dužnosti člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a na prijedlog Hrvatskog sabora, imenovan je Željko Kolar. U Hrvatski sabor upućen je prijedlog za razrješenje dosadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća Nacionalnog vijeća za znanost Krešimira Pavelića te članice Maje Vehovec, radi odlaska na novu dužnost. Saboru se predlaže imenovanje Maje Vehovec novom predsjednicom i Filipa Čule novim članom spomenutog Upravnog vijeća.

Razriješena je dosadašnja predsjednica Vijeća za unutarnju financijsku kontrolu u javnom sektoru Martina Dalić, a novim predsjednikom, po položaju kao ministar financija, imenovan je Slavko Linić. Također su razriješeni članovi Vijeća Ivan Klešić, Lajoš Žager, Ljerka Linzbauer, Danijela Stepić, Vesna Orlandini, Željo Tufekčić, Miljenko Pavlaković, Zorica Lučić, Luka Živanović, Veljko Mudrić, Zlata Kedžo, Marijan Kovačić, Mile Rukavina, Branko Bačić, Petar Čobanković, Ivana Maletić, Neven Šprlje, Milan Škugor, Željko Novaković, Mirko Herak, Melita Raukar, Stanko Tokić i tajnica Vijeća Dubravka Lukić.

Novi članovi imenovani su iz kruga osoba sa znanjem i iskustvom na području financijskog upravljanja i kontrola, unutarnje ili vanjske revizije, te iz reda čelnika korisnika proračuna, a to su Ivan Klešić, Branko Grčić, Arsen Bauk, Branko Šegon, Miljenko Fičor, Maroje Lang, Vesna Orlandini, Zorica Lučić, Ljubica Đukanović, Lajoš Žager, Danijela Stepić, Klaudija Brezovec, Mirko Herak, Melita Raukar, Željko Novaković i Stanko Tokić, a novom tajnicom imenovana je Marela Knežević.

Predsjednik Upravnog vijeća Kliničkog bolničkog centra Zagreb Tonći Lazibat ponovno je imenovan, kao i član Vijeća Davor Miličić. Članica Katja Matijević razriješena je, a Vesna Lončar imenovana je novom članicom, stoji u priopćenju Vlade sa zatvorenog dijela 36. sjednice.