c S
Dnevne novosti

Zelena lista protiv novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu

29.06.2012 07:18 ZAGREB, 28. lipnja 2012.(Hina), Zelena lista podružnica Đakovo neće poduprijeti zakonsko rješenje koje bi novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu moglo pogodovati isključivo interesu trgovačkih društava i "velikih igrača", a na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i dugogodišnjih malih zakupaca državnog poljoprivrednog zemljišta, priopćeno je iz te udruge.

Zelena lista smatra kako su konačni ciljevi u prijedlogu novoga Zakona nedefinirani. U prijedlogu su, kako ističe, netransparentno i nejasno određeni uvjeti za dobivanje koncesije, ali i da će preveliki dio materije biti uređen podzakonskim aktima.

Po mišljenju Zelene liste nisu definirani ni odnosi u postupku ulaganja u zemljište, a nedorečeni kriteriji za ocjenjivanje ponuda otvaraju manipulativni prostor.

Ističe kako se novim prijedlogom Zakona izjednačavaju početne pozicije velikih ulagača i malih gospodarstava te upozorava da će kriterij "najviše postignute zakupnine" eliminirati obiteljska gospodarstva iz natjecanja za dobivanje koncesije i da broj hektara u zakupu neće biti limitiran.

Lista smatra kako će javna rasprava o prijedlogu preko interneta pridonijeti znatno manjem broju prigovora i prijedloga za izmjene.

Ako ovaj prijedlog zakona bude prihvaćen, mnoga obiteljska i mala poljoprivredna gospodarstva moći će staviti ključ u bravu," stoji u priopćenju u kojem uduga ističe kako daje punu potporu vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i malim ulagačima.