c S
Dnevne novosti

Saborski odbori o pristupanju i ratifikaciji

02.07.2012 07:24 ZAGREB, 29. lipnja 2012.(Hina), Odbor za vanjsku politiku i Odbor za europske integracije Hrvatskog sabora održali su u petak u Zagrebu zajedničku sjednicu na kojoj su raspravljali o provedbi Akcijskog plana za ispunjavanje preostalih obveza iz pregovora o pristupanju RH EU i tijeku procesa ratifikacije Ugovora o pristupanju RH EU.

Ugovor o pristupanju RH EU do sada je ratificiralo devet država članica, a uskoro će to učiniti Rumunjska te Austrija i Luksemburg tako da bi ih do ljetne stanke trebalo biti 12, kazao je pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić. Ugovor su ratificirale Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija, Malta, Litva, Latvija, Cipar i Češka. Do kraja godine ugovor bi ratificirati trebale 23 ili 24 države članice EU-a, kazao je.

Mnoge države članice, da bi ratificirale hrvatski pristupni ugovor, čekaju sveobuhvatno, godišnje izvješće o monitoringu koje bi Europska komisija trebala objaviti 10. listopada, objasnio je. Hrvatska je na dobrom putu da dovrši ispunjavanje monitoring tablica, koje će biti osnova za izradu tog izvješća, i preda ih Komisiji do 6. srpnja, kazao je.

Europska komisija objavila je 24. travnja prvo izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja hrvatskih pregovora - Tržišno natjecanje (8), Pravosuđe i temeljna prava (23) i Pravda, sloboda i sigurnost (24). Izvješće se odnosi na razdoblje od 1. rujna 2011. do 29. veljače 2012. i sadrži preporuke za područja u kojima je potreban daljnji napredak kako bi Hrvatska bila spremna za članstvo 1. srpnja 2013.

Slijedom tih primjedbi, Hrvatska je izradila detaljan akcijski plan za rješavanje preostalih obveza u pripremama za članstvo koji sadrži pedeset i jednu mjeru koje se odnose na jačanje administracije i dovršetak usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a.

Komisija je izdvojila nekoliko problematičnih pitanja, među kojima su brodogradilišta, naknade koje moraju plaćati teleoperateri, neriješeni predmeti u pravosuđu, sustav ovrhe i Zakon o sprečavanju sukoba interesa te zaštita prava manjina. Također je potrebno riješiti pitanje integriranog upravljanja granicama i intenzivirati gradnju i opremanje graničnih prijelaza u neumskom koridoru, što jako kasni.

Kada je riječ o brodogradilištima, konzultacije s Europskom komisijom su u tijeku, izvjestili su predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Hrvatska vlada je u ožujku odlučila da Kraljevica ide u stečaj, za Brodosplit je prihvaćena ponuda samoborskog DIV-a, a za 3. maj i Brodotrogir vlada je uzela dodatna tri mjeseca za pronalaženje rješenja.

Model privatizacije tih brodogradilišta trebao bi biti pronađen do kraja lipnja. Vlada je prošli tjedan predložila da se od 1. srpnja ukine šest postotni porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji, a idući tjedan u proceduri bi se trebao naći Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Hrvatska nastavlja raditi na povećanju učinkovitosti pravosuđa i smanjenju broja neriješenih predmeta, priprema odgovor na primjedbe Europske komisije na prijedlog izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa, a 27. lipnja vlada je usvojila Nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) i uputila ga Saboru, što Bruxelles pozorno prati.

Uskoro se očekuje i komentar Europske komisije o Ovršnom zakonu, koji bi do kraja lipnja trebao ući u proceduru. U poglavlju Pravda, sloboda i sigurnost naglasak je na provedbi zakona i jačanju administrativnih kapaciteta kako bi svi granični prijelazi bili u funkciji. U pogledu neumskog koridora, izrađeni su tehnički elaborati nekoliko mogućih rješenja i dostavljeni Europskoj komisiji, kazao je na sjednici.