c S
Dnevne novosti

Grčić i Hahn o projektima iz fondova Europske unije

02.07.2012 07:16 VUKOVAR, 29. lipnja 2012.Hina, Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) Branko Grčić izjavio je u Vukovaru kako njegovo ministarstvo "intenzivno radi na dva akcijska plana u smislu jačanja apsorpcijskih i administrativnih kapaciteta za što učinkovitije korištenje EU fondova", što uključuje i zapošljavanje 200 novih ljudi u sustavu.

"Kada smo došli, u ministarstvu smo zatekli oko 37 posto iskorištenosti IPA fondova. Međutim, moramo znati da smo negdje na pola puta za korištenje IPA fondova, dok rok za njihovo konačno iskorištenje istječe 2016. godine", rekao je Grčić na konferenciji za novinare, održanoj u Vukovaru nakon sastanka o Dunavskoj strategiji, na kojoj su sudjelovali i povjerenik Europske unije za regionalnu politiku Johannes Hahn te predstavnici Vukovarsko-srijemske županije.

Istaknuo je kako je ovih dana završeno ugovaranje IPA komponente I., koja se odnosi na pomoć u tranziciji i razvoju institucija, a u pripremi je ugovaranje projekata u sklopu IPARD-a za ruralnu infrastrukturu za koji su na zadnjem pozivu prijavljeni projekti vrijedni 300 milijuna kuna. Povjerenik Johannes Hahn izrazio je zadovoljstvo sastankom, ističući da su mu predstavnici državne i lokalne vlasti predstavili mnoge projekte pripremljene za financiranje iz fondova EU-a.

"Hrvatska je u izazovnom i teškom trenutku u smislu apsorpcijskih mogućnosti povlačenja financijskih sredstava iz fondova EU-a", rekao je Hahn, ističući da Hrvatska do ulaska u članstvo EU-a ima na raspolaganju još 400 milijuna eura. "Bitno je naglasiti da se, iako se ta financijska sredstva mogu trošiti do 2016. godine, odluka o odobravanju tih projekata i njihovu financiranju iz fondova mora donijeti mnogo ranije, do sredine 2013. godine", upozorio je Hahn i ocijenio kako je ovo dobro izabran trenutak za razgovor o projektima jer se na jesen održavaju razgovori o prihvaćanju nove financijske perspektive na razini EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Spomenuvši problem nezaposlenosti i otvaranja radnih mjesta, Hahn je istaknuo kako u Europi radi 23 milijuna malih i srednjih poduzeća, a nezaposlena su 24 milijuna Europljana, što, po njegovim riječima, znači da je za rješavanje pitanja nezaposlenosti dovoljno da svako od tih poduzeća zaposli samo jednu osobu.

Grčić i Hahn prijepodne su u osječkome poduzetničkom inkubatoru Biosu bili na polaganju temeljnog kamena za izgradnju nove modularne hale, vrijedne 1,4 milijuna eura, te na predstavljanju projekta razminiranja poljoprivrednih površina na području osječkih prigradskih naselja Tenje, Antunovca i Nemetina.