c S
Dnevne novosti

Grčka: stigla misija "Trojke"

04.07.2012 07:12 ATENA, 3. srpnja 2012.(Hina/AFP), Predstavnici Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Središnje europske banke (CEB) stigli su u utorak u Atenu kako bi obavili prvu kontrolu grčkih financija prije dolaska samih čelnika tzv. "Trojke", doznaje se iz grčkog ministarstva financija.

"Tehničari trojke su stigli u utorak", potvrdio je dužnosnik ministarstva, navodeći da čelnici tripartitne misije stižu u srijedu navečer kako bi se u četvrtak sastali s premijerom Antonisom Samarasom i njegovim ministrom financija Yanisom Strurnarasom.

"Trojku" čine stručnjaci MMF-a, CEB-a i Europske komisije, a zadaća im je provjeriti u kojoj mjeri su provedene obećane reforme. O izvješću međunarodnih kontrolora ovisi da li će Grčka dobiti novu financijsku pomoć te da li će aktualni program štednje biti "prilagođen stanju u zemlji", čemu se nadaju predstavnici nove vladajuće koalicije.

Nova grčka vlada je na proteklim parlamentarnim izborima pobijedila s obećanjem da će s predstavnicima međunarodne zajednice ponovo pregovarati o modalitetima ranije dogovorenog programa štednje s ciljem da se ublaže socijalne posljedice strogih mjera stezanja remena. Vlada Antonisa Samarasa očekuje produžetak rokova za provođenje reformi do kraja 2016., kako bi zemlja "došla do daha".