c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o udomiteljstvu

05.07.2012 07:24 ZAGREB, 4. srpnja 2012.Hina, Izmjenama Zakona o udomiteljstvu posebna je pažnja posvećena poticanju i unaprjeđenju udomiteljskih usluga, istaknuo je u Hrvatskom saboru zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Darko Ledinski naglasivši kako se njima najosjetljivije skupine društva brzo i kvalitetno štiti od različitih rizika.

Izmjenama se pojednostavljuje i ubrzava postupak za udomljavanje djeteta, posebno kod srodničkog udomitelja, a smanjena je i potrebna dobna razlika između udomitelja i udomljenog djeteta u nesrodničkom udomiteljstvu koja može biti manja od 20 godina ako je to u interesu udomljenog djeteta.

Kako bi se omogućila kvalitetnija skrb o korisnicima uvodi se i gornja dobna granica od 60 godina za udomitelje koji skrbe o djetetu, osim kad se radi o srodničkoj obitelji. Također, srodnički udomitelj ne mora imati uvjet osposobljavanja prije izdavanja dozvole za obavljanje udomiteljstva, već to mora završiti u roku koji odredi centar za socijalnu skrb.

Predlaže se i produženje za godinu dana smještaja u udomiteljskoj obitelji mlađim punoljetnim osobama koje se nakon završenog školovanja ne mogu zaposliti. "Ako se taj mladi čovjek ne može zaposliti time mu se omogućuje mali predah za osamostaljenje", rekao je Ledinski.

U odnosu na broj korisnika udomiteljstva, izmjenama se omogućava da udomitelj samac može skrbiti o najviše dvoje djece, a ne kao do sada samo u slučaju kada se radi o braći i sestrama. Predloženim izmjenama ne samo da štitimo udomiteljstvo kao jedan od izuzetno vrijednih, humanih i potrebnih socijalnih usluga već omogućujemo kvalitetne pretpostavke za njegov razvoj i kvalitetnu brigu o osoba kojima je potrebno udomljenje, rekao je Ledinski.

Izmjenama se važeći Zakon o udomiteljstvu usklađuje i s novim Zakonom o socijalnoj skrbi prema kojem je izmijenjena nadležnost ustanova socijalne skrbi u postupku za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi, na način da poslove koje su obavljali zavodi za socijalnu skrb prestankom rada navedenih ustanova obavljaju centri za socijalnu skrb.