c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača

06.07.2012 07:24 ZAGREB, 5. srpnja 2012.Hina, Hrvatski sabor je zasjedanje nastavio raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti potrošača kojim se ukida naplata opomena koje su građani plaćali kao upozorenje zbog kašnjenja u plaćanju duga.

"Financijskog učinka i razloga zašto naplaćivati opomene od 100, 150 ili 200 kuna naprosto nema", poručila je zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal, predstavljajući predložene izmjene.

Prema tom zakonskom rješenju, trgovci - dakle svi koji djeluju na tržištu pa prema tome i banke, telekomunikacijske tvrtke i javna poduzeća - više neće smjeti naplaćivati opomene koje šalju građanima.

Zamjenica ministra naglasila je kako je cilj izmjena u tom smislu zaštita potrošača, i to ne samo njihovih prava nego i ekonomskog stanja, na način da se opomene više ne uračunavaju u krajnji iznos duga.

No, istaknula je, to ne znači da se potrošači ne trebaju pridržavati discipline u poštivanju roka plaćanja za preuzetu uslugu. "Neplaćanjem opomene ne negira se plaćanje duga", poručila je Obradović Mazal.

Zakonskim se izmjenama pooštravaju i novčane kazne, a regulira se i da nadzor nad primjenom zakona ima isključivo Državni inspektorat.

Zakon se usklađuje s direktivom EU po kojoj se zaštita kod ugovora o pravu na vremenski ograničenu uporabu, tzv. timeshare, osim na nekretnine (apartmane, kuće za odmor, sobe za smještaj i sl.) proširuje u turizmu i na pokretnine (jahte, brodovi, cruiseri auto-kamperi i sl.).

O predloženim izmjenama Zakona o zaštiti potrošača raspravljaju saborski klubovi.