c S
Dnevne novosti

Raspravljen prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost

06.07.2012 07:18 ZAGREB, 5. srpnja 2012.(Hina), Saborski zastupnici raspravili su prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost kojim se precizira zakladna svrha i potpore koje Zaklada pruža temeljnim, primijenjenim i razvojnim znanstvenim istraživanjima koji su od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, uz financiranje znanstvenih projekata i istraživačkih stipendija.

Njime se detaljno određuju vrste programa u sklopu kojih će Zaklada dodjeljivati potpore, te se propisuju korisnici, struktura potpora i postupak njihove dodjele, obrazložio je u ime predlagatelja ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Precizira se djelokrug rada zakladnih tijela - Upravnog odbora i izvršnog direktora, te uvjeti i postupak njihova imenovanja i razrješavanja.

Također, detaljno se propisuju provedbeni akti Zaklade kao temelj za transparentni rad. Prijelaznim i završnim odredbama zakonskog prijedloga osigurat će se brz i funkcionalan početak rada Zaklade u skladu s novom svrhom, zadacima i strukturom, te se propisuje početak raspisivanja javnih poziva za znanstvene projekte u najkraćemu mogućem roku, rekao je.

Donošenjem zakona ispunit će se obveze iz Pregovaračkih stajališta Republike Hrvatske za Poglavlje 25. (Znanost i istraživanje) i Nacionalnog programa za pridruživanje Europskoj uniji te preporuke iz Zajedničkog stajališta država članica Europske unije u Poglavlju 25. i Izvješća Europske komisije o napretku Republike Hrvatske. Nadalje, donošenjem toga zakona ispunit će se uvjeti i preporuke Strateškog okvira za razvoj 2006. do 2013., navodi predlagatelj.

Njegovim donošenjem, ističe, osigurat će se uvjeti za stalni priljev sredstava Zakladi te usmjeravanje njezinih ulaganja u najistaknutija istraživanja s pomoću jasnih i transparentnih procedura i međunarodne recenzije.

U novom programskom razdoblju Zaklada će u potpunosti razviti sustav programa financiranja najkvalitetnijih znanstvenih istraživanja i za financiranje najtalentiranijih hrvatskih znanstvenika koji će biti kompetitivni na europskoj i svjetskoj razini kako bi hrvatska znanost bila u mogućnosti ravnopravno sudjelovati u europskim znanstvenim projektima, pojasnio je Jovanović.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner govoreći u ime Kluba HDZ-a najavio je da neće podržati prijedlog izmjena jer drži da je izuzetno loš i štetan za hrvatsku znanost. Nema objektivnog razloga za njegovo donošenje, osim da se u upravu Zaklade postave podobni koji će biti pod političkom kontrolom i to bi bio značajan korak unatrag, smatra Reiner.

I Branko Vukšić (Klub Hrvatskih laburista - stranke rada) je mišljenja da se zakon mijenja samo radi kadrovskih promjena, kako je rekao, "smijeniti njihove da bi došli naši" i stoga neće podržati zakon. Iz istog razloga, smjene jednih da bi došli drugi, uskratu potpore izmjenama i dopunama zakona najavio je i Dražen Đurović (Klub HDSSB-a)