c S
Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o zabavnim i posebnim automatima za igru

09.07.2012 07:22 ZAGREB, 6. srpnja 2012.Hina, Hrvatski sabor zasjedanje je nastavio raspravom o prijedlogu Zakona o zabavnim i posebnim automatima za igru, u prvom čitanju, kojim se želi zakonom regulirati to do sada neuređeno područje te osigurati da prihodi od tih igara pripadnu jedinicama lokalne samouprave.

Predloženi zakon razlikuje dvije vrste automata za igru - za zabavne igre koje ne znače i dobitak (kao što su video igrice, biljar, fliperi, pikado i sl.) i posebne automate na kojima igrač može ostvariti unaprijed ograničeni maksimalni dobitak.

Prihod od tih automata za igru i dalje ostaje prihod jedinica regionalne samouprave, odnosno županija, pri čemu će se obračunavati 100 kuna mjesečno za automat za zabavne igre, a za one s kontroliranim dobitkom 600 kuna mjesečno.

Trgovačka društva koja podnose zahtjev za dobivanje odobrenja za obavljanje djelatnosti priređivanja igara na posebnim automatima morala bi imati upisan temeljni kapital u vrijednosti od najmanje 250 tisuća kuna.

Odobrenje za priređivanje igara na posebnim automatima daje Porezna uprava na razdoblje od pet godina. Da bi se mogli staviti u uporabu, posebni automati moraju biti tehnički ispravni i plombirani, imati propisane brojčanike i potvrdu o tehničkoj ispravnosti, te certifikat od ovlaštenog laboratorija.

Priređivač igara uz zahtjev za plombiranje posebnih automata prilaže dokaz o uplati naknade u korist državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 200 kuna.

Zabranjuje se igranje na posebnim automatima osobama mlađima od 18 godina. U Vladi procjenjuju da bi se prihod od automata, koji je lani iznosio oko 10 milijuna kuna, u 2013. godini povećao na 40 milijuna, a godinu kasnije na oko 75 milijuna kuna.