c S
Dnevne novosti

Ustavni sud podržao pristupanje Rusije WTO-u

10.07.2012 07:08 ZAGREB/SANKT PETERBURG, 9. srpnja 2012.(Hina), Ruski ustavni sud objavio je u ponedjeljak odluku da je protokol o pristupanju Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) u skladu s ustavom, javljaju ruski mediji.

"Protokol o pristupanju Rusije WTO-u u skladu je s ustavom", rekao je predsjednik ustavnog suda Valerij Zorkin dodajući da na ovu odluku nije moguće uložiti žalbu i da ona stupa na snagu odmah.

Ta odluka, koju je jednoglasno donio ustavni sud u svom sjedištu u Sankt Peterburgu, otvorio je put za završno glasovanje u parlamentu o pristupanju Rusije WTO-u koje će se održati u utorak.

Ovim protokolom Moskva će se obvezati na smanjenje uvoznih pristojbi i otvaranje svojih ključnih gospodarskih sektora za strana ulaganja.

Rusija je potpisala protokol o pristupanju svjetskom trgovinskom klubu 16. prosinca 2011. godine, nakon višegodišnjih mukotrpnih pregovora, i mora završiti proces ratifikacije do 23. srpnja.

Krajem lipnja skupina od 131 oporbenog zastupnika iz redova Komunističke partije i Pravedne Rusije ustvrdila je da postupak ratifikacije i dijelovi protokola nisu u skladu s ustavom i zatražila ocjenu ustavnosti.