c S
Dnevne novosti

Rehn: u rujnu prijedlog nadzornog mehanizma za banke

11.07.2012 07:10 BRUXELLES, 10. srpnja 2012.Hina, Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn najavio je u utorak da će Europska komisija početkom rujna pripremiti zakonodavni prijedlog za uspostavu jedinstvenog nadzornog mehanizma za banke u eurozoni, koji bi trebao biti prihvaćen do kraja godine.

"Komisija će izići sa zakonodavnim prijedlogom za uspostavu jedinstvenog nadzornog mehanizma za banke u eurozoni, u koji će biti uključena Europska središnja banka.

Naš ćemo prijedlog predstaviti početkom rujna kako bi ga Vijeće moglo hitno razmotriti do kraja ove godine, kao što je odlučeno na summitu eurozone", rekao je Rehn nakon sastanka ministara financija euroskupine.

Rehn je također najavio da će Komisija u rujnu započeti s pripremama za uspostavu instrumenata za izravnu dokapitalizaciju banaka tako da Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) može prihvatiti novi instrument čim se uspostavi jedinstveni nadzorni mehanizam za banke.

"Izravna dokapitalizacija banaka omogućit će nam da prekinemo začarani krug između banaka i državnih dugova", rekao je Rehn.

Politički dogovor o uspostavi mehanizma koji će omogućiti da se pod određenim uvjetima banke izravno dokapitaliziraju iz stalnog kriznog fonda EU-a (ESM) dogovoren je na zadnjem summitu eurozone 29. lipnja.

Ali da bi se omogućila izravna dokapitalizacija banaka kao uvjet je postavljena uspostava jedinstvenog nadzornog mehanizma u kojem će sudjelovati i Europska središnja banka.