c S
Dnevne novosti

EK namjerava u sljedećih pet godina zaposliti 249 Hrvata

12.07.2012 07:14 BRUXELLES, 11. srpnja 2012.Hina, Europska komisija će u sljedećih pet godina zaposliti 249 hrvatskih državljana, a još oko 200 ih može računati na posao u drugim europskim institucijama, izjavio je u srijedu u Bruxellesu potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič.

Komisija će u četvrtak službeno usvojiti dokument, kojim se definira ciljani broj hrvatskih državljana koje treba zaposliti u toj europskoj instituciji u sljedećih pet godina. Komisija će također donijeti i potrebne odluke za pretvaranje sadašnje Delegacije Europske komisije u Zagrebu u Predstavništvo Europske unije, što se treba obaviti s danom ulaska u EU-u 1. srpnja 2013. godine.

"Željeli bismo u sljedećih pet godina dostići brojku od 249 hrvatskih državljana koji će raditi u Europskoj komisiji. Prema procjenama, a na temelju dosadašnjih iskustava s novim zemljama članicama, još oko 200 hrvatskih državljana trebalo bi dobiti posao u ostalim europskim institucijama, Europskom parlamentu, Vijeću, Europskom sudu pravde itd.", rekao je Šefčovič koji je u Komisiji zadužen za međuinstitucionalne odnose i administraciju.

Od 249 hrvatskih ljudi, stotinu ih otpada na pomoćnike administratora - redaktore i lektore, kompjutorske stručnjake, projekt-menadžere i ljude koji pomažu u uredskom poslu, zatim 132 administratora - tzv. stručnjaka opće prakse poput pravnika, ekonomista, 13 menadžera srednje razine, tri direktora u Općim upravama i jednog generalnog direktora u Općoj upravi.

Za zapošljavanje u europskim institucijama ne određuje se nacionalne kvote, nego se nastoji postići "uravnotežena zemljopisna zastupljenost", kaže Šefčovič. Da bi se do toga došlo u slučajevima nove zemlje članice, potrebno je privremeno derogirati potrebne odredbe kako bi državljani nove članice tijekom toga razdoblja imali povlašteni tretman.

Ta derogacija će za hrvatske državljane trajati pet godina tijekom koji se namjerava dostići ciljani broj zaposlenih. Slično će kasnije učiniti i ostale europske institucije. Šefčovič je rekao da je do ciljanog broja došao na temelju nekoliko kriterija, poput broja stanovnika, broja zastupnika u Europskom parlamentu ili jačini glasa u Vijeću Europske unije.

Posao će najprije dobiti jezičari - prevoditelji, tumači i pravnici-lingvisti. Već je raspisan natječaj za jezična zanimanja - 70 prevoditelja, 35 konferencijskih tumača i 47 pravnika-lingvista. Od toga broja njih 30-ak će raditi u Europskoj komisiji, a ostali u drugim institucijama. Europska komisija je najveća europska institucija koja ukupno zapošljava 33. 000 ljudi, a ukupno u svim europskim institucijama radi oko 55.000 ljudi.