c S
Dnevne novosti

Sabor: konstituirano antikorupcijsko vijeće

12.07.2012 07:16 ZAGREB, 11. srpnja 2012.Hina, Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije na održanoj konstituirajućoj sjednici uputilo je prijedlog Vladi da pristupi izradi nove Strategije i pripadajućih akcijskih planova za suzbijanje korupcije.

"Nalazi Europske komisije i civilnog društva upućuju na to da se priđe izradi izmjena i dopuna Strategije suzbijanja korupcije, pa sam u skladu s tim zahtjevima predložio, a Nacionalno vijeće prihvatilo da se predloži Vladi da priđe izmjeni strategije i revidiranju akcijskih planova za razdoblje 2012. i 2013. godine", kazao je novi predsjednik Vijeća Vladimir Šeks (HDZ).

Vijeće je također zatražilo od svih nositelja mjera iz akcijskih planova (ministarstva i druge institucije) da podnesu izvješća o provedbi akcijskih planova za razdoblje od podnošenja posljednjeg izvješća do 30. lipnja ove godine. Izvješća Vijeću trebaju dostaviti do 15. rujna, a njihov sastavni dio trebaju biti očitovanja nositelja akcijskih planova na nalaz državne revizije.

Konstituirajuća sjednica održana je nakon što je Sabor 15. lipnja imenovao vanjske članove vijeća. Uz Šeksa, kao predsjednika, članovi vijeća iz redova saborskih zastupnika su i potpredsjednica Vijeća Vesna Fabijančić-Križanić (SDP), Peđa Grbin (SDP), Jadranka Kosor (HDZ), Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti). Vanjski članovi vijeća su Anton Filić, Viktor Gotovac, Vesna Kesić, Nikola Kristić, Branko Roglić i Jasminka Trzun.

Vijeće je usvojilo i 4. Antikorupcijski program za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu za razdoblje 2010. - 2012. godine. Od 86 takvih društava njih četiri, sva iz Ministarstva poljoprivrede, nisu podnijela izvješća o provedbi antikorupcijskog programa što je izazvalo reakcije više članova Vijeća. Lesar je kazao kako mu je neshvatljivo da trgovačko društvo kojem je država vlasnik ne dostavi izvješće koje je vlasnik od njega zatražio.

Kosor smatra da bi sve koji izvješća nisu podnijeli trebalo razriješiti. "To bi bio najbolji lijek za sve one koji bi u budućnosti i pomislili oglušiti se na zahtjev za izvješćem", kazala je. Članovima Vijeća bili su sporni i podaci o donacijama i sponzorstvima odnosno to što je samo 15 posto društava dostavilo podatke kome su ta sredstva dodijeljena.

"Radi se o sveukupno 144 milijuna kuna, a mi ne znamo proceduru, kome i kako je novac dodijeljen", upozorio je Lesar koji smatra da donacije i sponzorstva ne bi smjela davati društva koja imaju monopol na tržištu. Grbin (SDP) također smatra nedopustivim da se sponzorstva dodjeljuju bez procedure tj. "na način kako im dođe i tko im se svidi". Kosor (HDZ) je kazala kako bi sponzorstva trebalo dozvoliti samo onim društvima koja posluju s dobiti.

Grbin je upozorio i na to da je samo 56 posto društava podnijelo izvješće o nepravilnostima ističući kako je izvješće trebalo podnijeti i ako one nisu uočene. "Inače proizlazi da su osobe koje u tim društvima zadužene za uočavanje nepravilnosti postavljene samo pro forme", rekao je.