c S
Dnevne novosti

Sabor: dio klubova protiv ukidanja zaključivanja na polugodištu

13.07.2012 07:17 ZAGREB, 12. srpnja 2012. Hina, Većina saborskih klubova u četvrtak je podržala izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, ali se dio klubova usprotivio ukidanju zaključivanja ocjena na polugodištu, upozorivši da će to demotivirati učenike u redovitom učenju.

Iako neke predložene odredbe smatra kvalitetnima i dobrodošlima, Ivanka Roksandić najavila je HDZ-ovo protivljenje zakonskih izmjenama, zamjerivši Vladi da nije osigurala proračunska sredstva za provedbu tih rješenja. "Neki prijedlozi su dobri, neki nisu, ali vi ćete ministre morati biti čarobnjak jer ste naveli da za provođenje zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva", poručila je resornom ministru Željku Jovanoviću, napominjući da je proračun njegova ministarstva smanjen za čak 350 milijuna kuna. Usprotivila se najavi ukidanja zaključivanja ocjena na polugodištu, jer su ocjene, istaknula je, i motivirale učenike na rad te zaključivale jedan njihov ciklus školovanja.

Josip Salapić najavio je da će HDSSB biti suzdržan prema Vladinom prijedlogu, također se zauzevši za ostanak zaključivanja ocjena, te izrazivši bojazan da bi ukidanje te obveze moglo rezultirati prevelikim opuštanjem učenika i slabijim učenjem, odnosno znanjem. Vladu je pozvao da osigura više novca za, kako je rekao, potplaćene učitelje i nastavnike, jer ako nisu adekvatno plaćeni, upozorio je, nema kvalitetnog sustava obrazovanja ni provođenja mjera, pa niti onih koje predviđaju ove zakonske izmjene. Najavu ukidanja zaključivanja u vladajućem HSU-u smatraju dvojbenom, jer je za njih, kako je rekao Željko Šemper, ocjena jedini pokazatelj znanja. "Svi znamo da većina učenika uči kampanjski i odgađanje obveza samo im je gomilanje gradiva", rekao je Šemper.

Najavio je nekoliko amandmana na predložene izmjene, koje će njegov klub podržati, koji bi jasnije regulirali status ravnatelja škola, odnosno njihov izbor, reizbor i nadležnosti, a predlaže i razdvajanje zakona u osnovnom i srednjem školstvu kao dvije razine obrazovanja. Resorni ministar Željko Jovanović odbacio je prozivke oporbe da njegovo ministarstvo nije osiguralo dovoljno proračunskog novca za provedbu tih zakonskih rješenja, naglasivši da zbog smanjenja ovogodišnjeg proračuna za resor obrazovanja neće trpjeti ključni projekti. Istaknuo je i kako dvojbe oko toga ukinuti zaključivanje na polugodištu ili ne ima polovica učitelja i roditelja, ali da ministarstvo, nakon analiza i razgovora sa strukom i javnošću, ostaje kod te mjere. "Ukidanje zaključivanja ocjena na polugodištu ne znači da djeca i roditelji neće imati prolazno vrijeme. Ne ukidamo ocjenjivanje, nego samo zaključivanje", poručio je oporbi.

Dunja Špoljar je u ime SDP-a ustvrdila kako je ukidanje ocjena na polugodištu dobar alat u rukama vještih učitelja i učiteljica. Upozorila je, naime, da mladi ljudi dobar dio života pretpostavljaju svakodnevnoj borbi za dobre ocjene te da je zadovoljstvo ili nezadovoljstvo događanjima tijekom školovanja često vezano uz sustav ocjenjivanja, a ne stjecanja potrebnog znanja. Nada Turina Đurić je u ime HNS-a predložene izmjene nazvala ispravnim načinom poboljšanja obrazovnog sustava kontinuiranim, a ne revolucionarnim reformama kakve su, kazala je, u prethodnom razdoblju nanijele štete sustavu i upropastile generacije mladih ljudi. Bitnim smatra da se u školskom sustavu više pažnje posveti odgoju djece, odnosno da se pronađe ravnoteža između školskog programa, koji previše opterećuje i učenike i nastavnike, te odgoja mladih ljudi.