c S
Dnevne novosti

Javna rasprava o transparentnosti rada trgovačkih društava u državnom vlasništvu

16.07.2012 07:18 ZAGREB, 13. srpnja 2012.Hina, U Hrvatskom saboru održana je javna rasprava o odgovornosti i transparentnosti rada trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu i predstavljeno Izvješće o provedbi antikorupcijskog programa u tim društvima za razdoblje od 2010. do 2012. u kojem stoji da je, iako su postignuti rezultati uglavnom zadovoljavajući, potrebno dodatno jačati transparentnost, posebice na području javnih nabava, natječaja za zapošljavanje i financijskih rashoda.

Potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je važnost transparentnosti i uspostave "jasnih pravila" igre dodavši kako je izuzetno važno vratiti narušeno povjerenje građana. Također je važno da se utvrde prioriteti trošenja proračunskog novca kojeg je sve manje, a potrebe su sve veće, pa je ustrojeno međuresorno povjerenstvo.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt naglasila je važnost transparentnosti proračunskog financiranja, koje nije vreća bez dna i predstavlja novac svih građana te je, kazala je, izuzetno važno njegovo svrhovito korištenje i nulta stopa tolerancije na korupciju. Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Nikola Kristić iznio je podatak da trgovačka društva u državnom vlasništvu zapošljavaju 90 tisuća ljudi i imaju prihode oko 50 milijardi kuna te daju donacije i sponzorstva u visini od 145 milijuna kuna godišnje, pa je bitno da njihovo poslovanje bude transparentno.

Ravnatelj vladinog Ureda za udruge Igor Vidačak iznio je podataka da je u 2011. za udruge i njihove projekte izdvojeno dvije milijarde kuna te je za transparentnost njihova djelovanja izuzetno važno raspisivanje javnih natječaja i jačanje mehanizama transparentnosti. Glavno težište Strategije suzbijanja korupcije iz 2008. i Akcijskog plana je jačanja pravnog i institucionalnog okvira, jačanje svih oblika prevencije korupcije, jačanje represije te unaprjeđenje međunarodne suradnje i suradnje s civilnim društvom.

Obveza je svih tijela u Republici Hrvatskoj donijeti i provoditi mjere sustavnog otklanjanja uzroka korupcije, uključujući uklanjanje svih nedostataka koji pogoduju korupciji, istaknula je, predstavljajući izvješće, Zrinka Čupić iz Ministarstva pravosuđa. Antikorpcijski program usmjeren je na jačanje integriteta, odgovornosti i transparentnosti u radu, stvaranje preduvjeta za sprječavanje korupcije na svim razinama i afirmaciju "nulte tolerancije" na korupciju, dodala je.

Izvještaj obuhvaća devet resornih ministarstava s ukupno 86 trgovačkih društava, od kojih su 82 poduzimala aktivnosti i mjere predviđene antikorupcijskim programom, pri čemu je utvrđeno da se on uspješno provodi. Najuspješnija trgovačka društva u provedbi antikorupcijskog programa su Hoteli Makarska d.d i Hrvatska Lutrija d.o.o., navedeno je u izvješću kao i da je velika većina trgovačkih društava, više od 80 posto, objavila katalog informacija na svojim mrežnim stranicama. Skup su organizirali vladin Ured za udruge, GONG, Transparency International Hrvatska i Ministarstvo pravosuđa.