c S
Dnevne novosti

Sastanci u Europskoj uniji

16.07.2012 07:12 BRUXELLES, 15. srpnja 2012.Hina, Ovaj tjedan u Bruxellesu se sastaju ministri poljoprivrede i ribarstva, a Europska komisija će objaviti izviješće o Bugarskoj i Rumunjskoj, koje se još nalaze pod monitoringom, te prijedloge jednostavnijih propisa za klinička ispitivanja.

Ministri ribarstva i poljoprivrede sastaju se su ponedjeljak u Bruxellesu. Na dnevnom redu je rasprava o kvotama za izlov ribe za sljedeću godinu. Razgovarat će se i o dvije uredbe iz područja ruralnog razvoja te o zajedničkim tržišnim organizacijama za poljoprivredne proizvode. U utorak će Europska komisija predstaviti prijedlog uredbe kojom bi se pojednostavila pravila za kliničko ispitivanje lijekova. Cilj je osigurati jedinstvena pravila za klinička ispitivanja u cijeloj Uniji, što bi trebalo ubrzati autorizaciju lijekova.

U srijedu će Komisija objaviti izviješća o napretku Bugarske i Rumunjske u okviru Mehanizma za suradnju i verifikaciju, kako glasi službeno ime za nadzor ispunjavanja obveza koje su te dvije države preuzele pri ulasku u članstvo. Komisija će u tom dokumentu ocijeniti napredak dviju zemalja od njihova ulaska u EU-u prije pet godina te naznačiti sljedeće korake koje one moraju poduzeti.

Nakon završetka pristupnih pregovora s Bugarskom i Rumunjskom ocijenjeno da one nisu dovoljno spremne za članstvo, a kako bi se izbjegla odgoda njihova ulaska u članstvo, postignut je kompromis da se prati njihov napredak u uspostavi nepristranog, učinkovitog i neovisnog pravosuđa i sustava državne uprave kroz Mehanizam za suradnju i verifikaciju u okviru kojega Komisija svake godine objavljuje godišnje izviješće.

Napredak se mjeri na temelju četiri mjerila koje je Komisija postavila Rumunjskoj u području borbe protiv korupcije, dok Bugarska ima šest mjerila u području borbe protiv korupcije i borbe protiv organiziranog kriminala. Posljednji događaji u Rumunjskoj, gdje vlada nastoji svrgnuti predsjednika nizom kontroverznih odluka izazivaju zabrinutost u Bruxellesu.

Bugarskoj i Rumunjskoj onemogućen je ulazak u schengenski prostor zbog nedovoljnog napretka u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te izgradnji pravne države. To formalno nema veze s izviješćem o napretku, a Komisija je još ranije potvrdila da obje zemlje ispunjavaju tehničke uvjete za ulazak u prostor bez graničnih kontrola.

Međutim, dio zemalja članica se poziva na nedovoljno ostvareni napredak i odbija dati glas za njihov ulazak u Schengen, a bez konsenzusa ne mogu biti primljene.