c S
Dnevne novosti

Telekonferencija euroskupine o španjolskim bankama

17.07.2012 07:14 BRUXELLES, 16. srpnja 2012.(Hina/AFP), Ministri financija eurozone organizirat će u petak telefonsku konferenciju na kojoj će se dogovoriti o pojedinostima vezanim uz plan pomoći španjolskim bankama, doznaje se u ponedjeljak navečer od europskih izvora.

"Sastanak će se održati u obliku telekonferencije u petak oko podneva. Točno vrijeme znat će se sutra", rekao je za agenciju France Presse izvor u vladi zemlje EU-a.

Drugi europski izvor potvrdio je u ponedjeljak predvečer da je odluka donesena i da će ministri razgovarati telefonski, a ne u Bruxellesu kako se jedno vrijeme planiralo. Održavanje te konferencije bilo je najavljeno početkom mjeseca, ali se nije znalo u kojem obliku će se održati.

Ministri financija eurozone trebaju finalizirati plan pomoći španjolskim bankama tako što će se dogovoriti o oblicima tog plana i koncem srpnja omogućiti deblokadu 30 milijarda eura koji će se držati u pričuvi u slučaju hitne dokapitalizacije na ljeto.

Euroskopina se dogovorila o tome prije tjedan dana u Bruxellesu. Po nacrtu memoranduma koji je kružio po medijima, eurozona treba postaviti stroge uvjete prije nego posudi novac španjolskim bankama.

Dokument koji služi kao radna podloga postavlja 32 uvjeta, među kojima je pojačani nadzor Europske komisije i Europske središnje banke nad španjolskim bankama.