c S
Dnevne novosti

Leko s veleposlanikom Levčenkom o suradnji s Ukrajinom

17.07.2012 07:12 ZAGREB, 16. srpnja 2012.(Hina), Bilateralni politički odnosi, parlamentarna suradnja te jačanje gospodarske suradnje bile su glavne teme sastanka potpredsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i novog ukrajinskog veleposlanika Oleksandra Levčenka, priopćeno je u ponedjeljak iz Sabora.

Od proglašenja neovisnosti i uspostave diplomatskih odnosa 1991. Hrvatska i Ukrajina kontinuirano bilježe dobru i prijateljsku suradnju, ocijenili su Leko i Levčenko tijekom susreta.

"Razmjenom posjeta na najvišoj razini potvrđen je i kontinuitet parlamentarne suradnje", istaknuo je Leko te je izrazio potrebu za daljnjom razmjenom iskustava te intenziviranjem suradnje na razini predsjednika parlamenata i država.

Pozdravivši organizaciju budućih kontakata na razini parlamenata i ministarstava vanjskih poslova, Levčenko je naglasak stavio na razmjenu iskustava Hrvatske u pregovaračkom procesu s Europskom unijom.

"Hrvatska je uz to zainteresirana za produbljenje gospodarske suradnje s Ukrajinom, osobito na području infrastrukturnih projekata na kojem Hrvatska raspolaže velikim iskustvom", dodao je Leko.

Levčenko je priznao kako je trenutna razina gospodarske razmjene između Ukrajine i Hrvatske relativno niska, jer je 2011. ostvarena ukupna razmjena od 75,54 milijuna eura, te je izrazio interes Ukrajine za manje i srednje projekte.

Leko je podsjetio kako hrvatske tvrtke IGH, Industrogradnja, Dalekovod i druge iskazuju interes za sudjelovanjem u izgradnji javne infrastrukture u Ukrajini.

"Stoga smatram kako bi bilo važno potpisati nekoliko preostalih sporazuma gospodarske tematike, a osobito dodatak Sporazuma o zaštiti ulaganja, te Sporazum o gospodarskoj suradnji, o čemu su pregovori uspješno okončani u Zagrebu u prosincu 2010.", zaključio je Leko te na kraju sastanka čestitao Ukrajini na uspješnoj organizaciji Europskog nogometnog prvenstva u suradnji s Poljskom.