c S
Dnevne novosti

Jovanović: nadamo se dogovoru sa sindikatima

18.07.2012 07:24 ZAGREB, 17. srpnja 2012.(Hina), Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je vraćanje ugleda prosvjetarima jedan od prioriteta njegova ministarstva i izrazio nadu da će Vlada i sindikati pronaći rješenje koje neće dovesti do daljnjeg srozavanja uloge i mjesta prosvjete.

"Pregovori sa sindikatima još uvijek traju, oni nisu gotovi i ja se još uvijek nadam da ćemo naći rješenje koje neće dovesti do daljnjeg srozavanja uloge i mjesta prosvjete u našem životu", kazao je Jovanović odgovarajući na pitanja novinara nakon predavanja o ulozi hrvatskih znanstvenika u otkriću Higgsova bozona u Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi.

No, napomenuo je kako zasad nije najavljeno smanjivanje plaća u visokom obrazovanju, te su trenutno jedino ugroženi učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama. "S njima sve počinje i mi u ovom ministarstvu stalno ponavljamo da je vraćanje ugleda prosvjetarima, pri čemu je materijalni status vrlo bitan, jedan od naših prioriteta", kazao je ministar, poručivši da će to ministarstvo sa svoje strane dati sve od sebe.

Čelnici četiriju sindikata (osnovne škole, srednje škole, znanost i visoko obrazovanje te medicinske sestre) jučer su odbili potpisati Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama (TKU) ako im Vlada ne zajamči retroaktivnu isplatu materijalnih prava kojih bi se sada trebali odreći te su time propali pregovori Vlade i sindikata javnih službi o izmjenama TKU-a. O tom će se dokumentu sada odlučivati arbitražom.

Vlada je sindikatima predložila potpisivanje novog aneksa TKU-u kojim bi se obvezala da će u pregovorima o novom TKU-u iduće godine otvoriti pregovore i o povratku tih materijalnih prava, ako će se gospodarstvo oporaviti, no četiri sindikata su i dalje ustrajala u zahtjevu da im se ta sredstva isplate kada prođe kriza.

Arbitraža bi sada trebala odlučiti vrijedi li Dodatak TKU-a koji su potpisali čelnici drugih četiriju sindikata (zdravstva, liječnika, kulture i socijalne skrbi) za sve javne službe. Prema najavama, trebala bi se održati ovoga tjedna, a u njoj bi osim po dva predstavnika Vlade i sindikata trebao sudjelovati i neovisni arbitar. Odluka arbitraže je konačna i moraju je prihvatiti sve strane.

U slučaju negativne odluke arbitraže, Vlada će pokrenuti postupak otkaza TKU-a i smanjiti plaće zaposlenim u javnim službama za 10 posto, kako bi sačuvala stabilnost proračuna koji je odredio ukupno 21,6 milijardi kuna za zaposlene u javnim i državnim službama.

Zaposleni u odgoju i obrazovanju mogli bi već u kolovozu primiti plaće manje za 120 do 600 kuna jer danas također nije potpisan sporazum kojim bi se ozakonila uredba iz 2003. godine o dodatku za složenost poslova od 3, 5, 7 i 9 posto, a koja je istekla 2004. godine, no unatoč tome taj se dodatak isplaćivao sve ove godine.

S druge strane, zaposleni u prosvjeti i znanosti dobit će s idućom plaćom povećanje od 2,3 posto jer je odluka o tom dodatku stupila na snagu od 1. srpnja.