c S
Dnevne novosti

Obama i EU osudili "teroristički napad" u Bugarskoj

19.07.2012 07:08 WASHINGTON/BRUXELLES, 18. srpnja 2012.(Hina), Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je osudio "teroristički napad" na Izraelce u kojem je u autobusu u Bugarskoj poginulo najmanje sedam ljudi. "Snažno osuđujem današnji barbarski teroristički napad na Izraelce u Bugarskoj.

Moje misli i molitve idu obiteljima poginulih i ranjenih", napisao je Obama. "Sjedinjene Države stat će uz svoje saveznike i pružiti svu potrebnu pomoć da se identificiraju i pred lice pravde privedu počinitelji toga napada", kaže se u Obaninu priopćenju o napadu.

Odmah nakon što je SAD "najsnažnije moguće osudio takve napade na nedužne ljude, osobito na djecu", i Europska unija reagirala je na napad na izraelske turiste.

Catherine Ashton, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Europske komisije je priopćila da je "šokirana" tom viješću i zatražila "kažnjavanje krivaca".

U eksploziji u autobusu u bugarskome gradu Burgasu poginulo je najmanje sedam osoba a više od 30 je ranjeno, a bugarske i izraelske vlasti vjeruju da je riječ o terorističkom napadu.