c S
Dnevne novosti

Vlada prosvjetarima ukinula isplatu dodatka od 3, 5, 7 i 9 posto

20.07.2012 07:22 ZAGREB, 19. srpnja 2012.Hina, Vlada je na sjednici ukinula od 1. kolovoza isplatu dodatka na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima i nastavnicima u osnovnom i srednjem školstvu, uz isprike premijera Zorana Milanovića i ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića koji su ustvrdili da trenutno Vlada mora ići na takva rješenja.

Vlada je takvu odluku, zbog koje će prosvjetarima plaće pasti između 120 i 600 kuna, donijela nakon što su četiri sindikata javnih službi odbila potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Vlada je htjela preko izmjena TKU-a uštedjeti dvije milijarde kuna na izdacima za javne i državne službenike kroz ukidanje ili smanjenje materijalnih prava, poput regresa, božićnice, jubilarne nagrade ili naknade za prijevoz, no čelnici sindikata osnovnih škola, srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja te medicinskih sestara to su odbili inzistirajući da im se ta sredstva moraju isplatiti retroaktivno, kada prođe kriza.

Osim ukidanja tog dodatka, Vlada je imenovala potpredsjednika Vlade Nevena Mimicu i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića za svoje predstavnike u arbitražnom vijeću koje bi trebalo odlučiti mogu li se izmjene TKU-a ipak primijeniti na sve zaposlene u javnim službama, budući da su četiri sindikata javnih službi (dva zdravstva te po jedan kulture i socijalne skrbi) potpisala Vladin prijedlog.

Premijer Zoran Milanović ispričao se prosvjetnim radnicima zbog takve odluke, istaknuvši kako Vlada u ovom trenutku nema drugih rješenja iako je svjesna da oni rade "najpotcjenjeniji intelektualni rad u zemlji". Vladin je politički cilj da se to ispravi već slijedeće godine, a do kraja mandata želi promijeniti situaciju u kojoj prosvjetari "za par tisuća kuna trebaju od naše djece u strukovnim školama i gimnazijama stvarati ravnopravne Europljane, intelektualce i pametne ljude".

Ocijenio je da su u pregovorima "neki sindikati pretvrdi" te ih pozvao da prihvate realnost i promijene stajalište jer Vlada mora ove godine ostvariti uštede u masi za plaće, a materijalna prava će opet isplaćivati kada bude više novaca. U vezi prozivki iz sindikalnih redova da se treba osobno uključiti u pregovore, Milanović je izrazio puno povjerenje u ministre koji vode pregovore.

"Nemam se namjeru, za razliku od svojih prethodnika, pojavljivati u nekom kritičnom trenutku kao 'Bog iz mašine' ili kao 'Veliki dragi vođa' i rješavati jednim potezom sve nagomilane probleme, jer onaj tko to radi samo stvara nove probleme", rekao je Milanović. Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović izjavio je kako će odluku o ukidanju dodataka na plaću podržati "s velikom gorčinom" te je za takav rasplet događaja optužio sindikalne čelnike.

Svi smo svjesni teških i izazovnih vremena u kojima svatko mora podnijeti dio krize, osim trojice ljudi koji vode sindikate osnovnog i srednjeg školstva, visokog obrazovanja i znanosti, kazao je Jovanović. Dio nastavnika s najvećim stažem i iskustvom izgubit će značajni dio svoje plaće jer oni nisu htjeli pristati na korektan prijedlog koji su potpisali ostali sindikati, ustvrdio je Jovanović dodajući kako se ispričava prosvjetnim radnicima u ime njihovih sindikata.

Uredba o dodatku na plaću učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama donesena je u prosincu 2002., a vrijedila je u 2003. i 2004., a kako više nije na snazi niti je umjesto nje donesen drugi propis, uvećanja koeficijenata isplaćivala su se bez pravnog temelja, navodi se u obrazloženju vladine odluke. Pritom se procjenjuje da će se rashodi za zaposlene do kraja ove godine po toj osnovi smanjiti za 183 milijuna kuna.