c S
Dnevne novosti

Vlada: dostojanstveno sa žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća

20.07.2012 07:26 ZAGREB, 19. srpnja 2012.Hina, Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja kojim se želi na sustavan način regulirati postupanje s posmrtnim ostacima i grobljima žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća.

Time se izražava opredjeljenje Hrvatske da vojne i civilne osobe koje su u to vrijeme izgubile život imaju pravo na dostojno vječno počivalište, rekao je ministar branitelja Fred Matić.

Očuvanje spomena na njih ostvarit će se kroz dostojno obilježavanje mjesta stradanja, zbrinjavanje posmrtnih ostataka i skrb za njihova groblja, a financiranje održavanja groblja prenosi se na jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb.

Matić je odbacio neke primjedbe koje su izazvale dosta bure u javnosti još tijekom pripreme zakona. Nije istina da se ovakvim prijedlogom zakona suspendira Rezolucije Vijeća Europe o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima, nego je ta rezolucija dodatno dopunjena, kaže Matić.

Odbio je optužbu kako Vlada time namjerava zataškati komunističke zločine i spriječiti njihovo istraživanje. Ovaj zakon obuhvaća sve što je bilo u bivšem Zakonu o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata koji se odnosio na žrtve nakon 9. svibnja 1945. godine, ustvrdio je Matić dodavši kako će zbog vjerojatne politizacije cijele priče zakon ići u dva čitanja.

Premijer Zoran Milanović ocijenio je kako iza prijedloga zakona stoji dobra namjera, a nadležnost za njegovu provedbu se stavlja u okvire državne uprave. Prethodno rješenje, za koje smo i mi kao oporba glasali u Saboru, bilo je političko rješenje, a to nije dobro za jako delikatnu materiju.

Oko toga će uvijek biti emocija, tuge i boli, ali i politike, a bitno je da se to radi na pošten i stručan način, bez fige u džepu, ustvrdio je Milanović.