c S
Dnevne novosti

Počela javna rasprava o prostornom planu Primorsko-goranske županije

23.07.2012 07:16 RIJEKA, 21. srpnja 2012.(Hina), Javna rasprava o Prijedlogu Prostornog plana Primorsko-goranske županije (PP PGŽ) i o Strateškoj studiji procjene utjecaja tog plana na okoliš počela je 21. srpnja, a završit će 18. rujna, objavljeno je na internetskim stranicama te županije.

Po podacima iz Strateške studije procjene utjecaja na okoliš, plan bi trebao usmjeriti društveni i gospodarski razvoj županije s ciljem racionalnog korištenja prirodnih resursa i zaštite prostora.

Planiraju se zahvati u postojećim gospodarskim zonama Kukuljanovo, Urinj i Omišalj, izgradnja nove zone Miklavija te izgradnja novih golf igrališta Dobreč, Rojno, Rudine, Jelenje - Dubina, Malo Polje i Ustrina.

Prostorni plan predviđa završetak i izgradnju više cesta, primjerice dionice autoceste od Permana do Grobničkog polja te državne ceste D403, koja bi trebala povezati riječku luku s istočnim dijelom rječke obilaznice.

U planu su i dionice nizinske pruge Zagreb - Rijeka, razvoj riječke luke, luka za prekrcaj petrolkoksa. Uvrštena je rekonstrukcija zračne luke Rijeka na Krku, modernizacija rafinerije nafte Rijeka, kombinirana plinska elektrana.

Planira se pet lokacija za vjetrolektrane (Tuhobić, Zebar, Peškovo, Pliš, Vršci) i pet za sunčane elektrane (Gusta Draga, Barbičin, Planiš, Osor i Belinovica) te izgradnja magistralnog plinovoda Omišalj – Casal Borsetti (Italija).

Javni uvid u prijedlog prostornog plana omogućen je u Rijeci u prostorijama županijske uprave i županijskog Zavoda za prostorno planiranje te u vijećnicama u Delnicama i Krku, a javno izlaganje predviđeno je u rujnu ove godine.