c S
Dnevne novosti

EU nakon ljeta s CEFTA-om o carinama na hrvatske proizvode

23.07.2012 07:24 ZAGREB, 22. srpnja 2012.(Hina), Odmah nakon ljetne stanke, EU će u ime Hrvatske početi pregovore sa zemljama CEFTA-e, odnosno sa susjednim državama, o zadržavanju nultih ili najnižih carina na naše proizvode nakon ulaska u europsko članstvo, a potpredsjednik Vlade Neven Mimica, potvrdio je da svi oni, posebice u prehrambenoj industriji, koji su zbog prestanka valjanosti pravila CEFTA-e kada uđemo u EU, najavljivali preseljenje proizvodnje u BiH ili u Srbiju, to neće morati učiniti navodeći kako je s Bruxellesom ispregovaran mandat.

Mandat Europske komisije, rekao bih - dosad najjači - je, da kroz trgovinske povlastice to zadrži, rekao je Mimica u razgovoru za Hrvatski radio, navodeći kako trebaju pokušati osigurati Hrvatskoj i više od toga. Napomenuo je kako je tu razlika u odnosu na dosadašnje slučajeve proširivanja EU. Pregovori počinju odmah nakon ljeta, dodaje Mimica.

"Mandat uključuje i obvezu da se ti pregovori što prije završe, a uključuju i obvezu da ako se do dana pristupanja Hrvatske u članstvo EU formalno ne ratificiraju svi tzv. protokoli o proširenju koji će se postići, da se onda treba ugovoriti privremena primjena od 1. srpnja kako Hrvatska ne bi u nekom vremenu bila u nepovoljnijem trgovinskom položaju", kazao je Mimica.

Izvoz naših prehrambenih tvrtki u zemlje regije, dobrim dijelom zahvaljujući nultim ili najnižim carinskim stopama unutar CEFTA-e, vrijedan je 600 milijuna kuna, no prema sadašnjim pravilima to je moglo biti dovedeno u pitanje ulaskom u EU slijedeće godine.