c S
Dnevne novosti

Vijeće sigurnosti odobrilo produljenje misije u Siriji

23.07.2012 07:10 NEW YORK , 20. srpnja 2012.(Hina/AFP), UN-ovo Vijeće sigurnosti jednoglasno je u petak odobrilo 30-dnevno produljenje UN-ove promatračke misije u Siriji i boravak promatrača, koji su ondje razmješteni u sklopu mirovnog plana međunarodnog izaslanika za Siriju Kofija Annana, čiji je cilj okončati 16-mjesečni sukob u kojima su poginule tisuće ljudi.

Riječ je o 300 nenaoružanih vojnih promatrača čija je uloga nadzor prekida vatre koje se trebalo početi primjenjivati 12. travnja. Većina njihovih promatračkih aktivnosti suspendirana je 16. lipnja zbog povećane opasnosti od sve većeg nasilja. Rusija je prijetila ulaganjem veta na britanski prijedlog o produljenju misije, kako je ranije upozorio ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin.

Riječ bi bila o drugome ruskom vetu u 24 sata o zapadnjačkim rezolucijama o Siriji i četvrtom otkad je u toj zemlji prije 16 mjeseci počela kriza. "Glasovat ćemo protiv nacrta rezolucije, a to smo vam jučer i kazali", jasno je kazao Čurkin. Veleposlanici 15 zemalja članica održali su u petak nekoliko rundi konzultacija nastojeći razriješiti situaciju te se očitovali o dvjema nacrtima rezolucijama.

Nacrtom jedne rezolucije Pakistanci su predlagali bezuvjetno produljenje misije za 45 dana, a drugim su Britanci uz potporu Zapada tražili produljenje od 30 dana uz uvjet da Damask održi obećanje i povuče svoje teško oružje. Američka veleposlanica Susan Rice objasnila je kako Washington nije želio samo "tehničko produljenje" misije, kako se predlagalo rusko-pakistanskim nacrtom.

Rusija je povukla svoje prigovore na britanski nacrt nakon što je on proširen zahtjevom da vladine snage i sirijski pobunjenici poduzmu korake za zaustavljanje nasilja.